Premijer Kosova iz Washinghtona

Premijer Avdullah Hoti izjavio je sinoć da se delegacija Kosova sa Srbijom sastaje samo radi uzajamnog priznavanja, prenosi Klan Kosova.

Hoti je u ekskluzivnom intervjuu za Klan Kosova iz Vašingtona, ponovio da je uzajamno priznavanje jedina formula za normalizaciju odnosa, iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio da će, ukoliko se pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova stavi na sto na preliminarnom bilateralnom sastanku, sastanak 4. septembra neće uopšte dogoditi.

"Sa Srbijom se sastajemo samo radi uzajamnog priznavanja, ne sastajemo se zbog drugih stvari. Po savjetu naših međunarodnih prijatelja, u ovom slučaju Sjedinjenih Američkih Država, zasjedamo da se dogovorimo o agendi ekonomske saradnje, ali sve je u funkciji normalizacije odnosa, što znači uzajamno priznavanje", istakao je Hoti.

Prema njegovim riječima, ne postoji druga formula, što su jasno stavili do znanja od prvog dana rada Vlade Kosova.

"Na samitu u Parizu, kao i u komunikaciji koju smo imali sa glavnim centrima u EU, ali i u SAD, rekli smo da je uzajamno priznavanje jedino rješenje za normalizaciju odnosa u između Kosova i Srbije. Vjerujem da je takav pristup sada potpuno jasan našim međunarodnim prijateljima", ocjenio je Hoti.

Od prvog dana usaglasili smo stavove sa koalicionim partnerima o dijalogu tvrdi i poručuje da su stavovi partnera unutar vladajuće koalicije u vezi sa dijalogom odavno usaglašeni.

"Stavovi unutar koalicije u vezi sa procesom dijaloga, međunarodne saradnje i posjete ovde usaglašeni su od prvog dana. Dio koalicionog sporazuma je dijalog za koji ne vidimo drugu alternativu, već dijalog koji vodi ka uzajamnom priznavanju", istakao je Hoti.

Prema njegovim riječima, jedinstveni je trenutak da imaju maksimalnu pažnju ključnih zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i moraju iskoristiti tu priliku.

"Uvjeren sam da je, kao i uvijek, Bijela kuća postigla sporazume koji podržavaju slobodu, nezavisnost i konsolidaciju državnosti na međunarodnoj sceni i ovoga puta se ona neće razlikovati. Najveći prijatelji na Zapadu su Sjedinjene Američke Države i to je jedinstvena prilika da koordiniramo naše napore da konsolidujemo Kosovo sa njima", poručio je Hoti.

Hoti je govorio o dnevnom redu kosovske delegacije u Vašingtonu prije sastanka u Bijeloj kući 4. septembra.

"Sutra započinjemo sastankom gde ćemo razgovarati o paketu projekata o kojima smo već neko vrijeme pregovaralia, a to su uglavnom projekti iz  oblasti energetike koji omogućavaju Kosovu da u budućnosti bude potpuno nezavisno na tržištu energije. Glavni problem u ekonomskom razvoju na Kosovu je nedostatak stabilnog snabdjevanja električnom energijom", ocjenio je Hoti.

Kako je naveo, na sljedećim sastancima razgovaraće se o infrastrukturnim projektima koji čine Kosovo centrom infrastrukturnih veza na nivou regionalnog tržišta i šire povezivanjem.

"Fokus tih projekata na sastanku u Bijeloj kući je da ekonomije u regionu i ekonomije Kosova i Srbije budu bliže povezane u pogledu ekonomskog razvoja dvije strane i integracije na regionalno i evropsko tržište", istakao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova