Mogućnost saradnje

Nedostatak podrške koalicionih partnera lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramushu Haradinaju u kandidaturi za predsjednika je okolnost koja bi mogla da dovede do vanrednih izbora na Kosovu, piše Koha.

Pokret Samoopredjeljenje (VV) insistira na vanrednim izborima, a sada ih pominje i Alijansa za budućnost Kosova (AAK), ukoliko njihov lider ne bude izabran za predsjednika Kosova.

U neformalnim razgovorima pominje se mogućnost saradnje između Pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova, što bi dovelo do stvaranja okolnosti za izlazak građana Kosova na birališta, ne isključujući ni moguću postizbornu koaliciju, saznaje Koha.

Zvaničnici VV i AAK su u odgovorima za Kohu negirali da je bilo razgovora na tu temu, ali nisu negirali niti potvrdili buduću saradnju.

„Ne mogu da govorim o saradnji u ovom trenutku... Ostaje da se vidi kakvi će biti stavovi drugih stranaka, naravno da će se pojaviti i stav za moguće koalicije” rekao je poslanik AAK Rasim Selmanaj.

Dodao je da izbori trenutno nisu tema.

„Ne radi se o napuštanju koalicije, ali ako ne postoji konsenzus da Ramush Hradinaj bude predsjednik Kosova, onda je naša pozicija jasna, slijede izbori”, rekao je Selmanaj.

Samoopredjeljenje je poreklo da ja sa AaK razgovaralo o mogućnosti koalicije.

Portparol Pokreta Samoopredjeljenje Perparim Kryeziu je rekao da nije bilo sastanka na tu temu, komentarišući da se “stara garda okupila da sruši” vladu bivšeg premijera Albina Kurtija.

Kryeziu je dodao da je “prikladno” da građani ponovo iskažu svoju volje poslije izbora održanih 6. oktobra.

„Bez unaprijed slobodnih i demokratskih izbora ne možemo razgovarati o bilo kakvoj saradnji“, rekao je Kryeziu.

Istakao je da održavanje vanrednih izbora ne treba da slijedi logiku spremnosti i podobnosti političkih stranaka ili da li nekome odgovaraju ili ne.

Prema njegovim riječima izbori su demokratski mehanizam koji osigurava zastupanje volje građana u institucijama koje vode i brinu o njegovoj dobrobiti.

“Stoga je naš zahtjev za nove izbore dobio podršku više od 250 hiljada građana koji su potpisali peticiju, a njihovo održavanje je isto toliko potreba, koliko je i neophodnost zahtjev i volja građana kojima se mora odgovoriti. Svaka politička stranka koja se takmiči na izborima podleže tome“, rekao je Kryeziu.

Nakon najave kandidature Haradinaj je poslao signale Demokratskom savezu Kosova da ukoliko ga ne podrže, ni stranka koju on vodi neće podržati nijednog drugog kandidata.

Za razliku od pregovora koje je vodio sa Pokretom Samoopredjeljenje, sada LDK, kao glavni partner u koaliciji, ne želi da predsjednik bude tema razgovora dok za to postoje ustavni rokovi.

Ali ta tema može se otvoriti i ranije, jer je aktuelni predsjednik Hashim Thaçi najavio da će podneti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu za ratne zločine.

Takođe se pominje mogućnost da će nakon objavljivanja optužnice Demokratska partija Kosova biti uključena u koaliciju i da će im LDK ponuditi mjesto predsjednika.

Prije nekoliko dana Isa Mustafa je govorio o mogućim promjenama u vladi koje bi se mogle dogoditi u bilo kom trenutku.

Čak i ako se LDK i PDK udruže, bez AAK neće moći da obezbjede dvije trećine poslanika u sali.

Neizbor predsjednika vodi zemlju na prijevremene izbore, navodi Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore