Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri ponovo je branio stav o ideji promjene granica između Kosova i Srbije uprkos činjenici da ne nalazi podršku svoje stranke, prenosi RTK.

Haziri je u emisiji "Slika" rekao da se njegovo mišljenje o promeni granice razlikuje od mišljenja LDK.

"Mislim da bi to pomoglo u pomirenju Kosova sa Srbijom, to je jedan od načina za rješavanje problema", istakao je Haziri i dodao da promjenom teritorije Kosovo ne bi izgubilo ništa.

Prema njegovim riječima, tri opštine sa albanskom većinom u Srbiji su taoci politike, te da bi promjena teritorije bila moguća bilateralnim sporazumom.

"Albanci bi kao većina u Preševu, Medveđi i Bujanovcu trebalo da se pridruže Kosovu i ne žive u državi koju ne žele, dok bi Leposavić i 17 sela, kao apsolutna srpska većina, trebalo da se pridruže Srbiji", ocjenio je Haziri.

Gradonačelnik Gnjilana je takođe govorio i o sljedećem sastanku predstavnika Kosova i Srbije 4. septembra u Vašingtonu.

"Sastav naše delegacije je ustavni. Tema sastanka biće ekonomska pitanja, iako je poznato da imamo političkih problema. Ekonomska ponuda vjerovatno može da pomogne, olakša političke nesuglasice između Kosova i Srbije, iako ovo ranije nije bilo uspješno", ocjenio je Haziri.

Mišljenja je i da Kosovo ne bi trebalo da zauzima političku stranu između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Mi smo sastavni dio Evropske unije, ali ne smemo podrivati naše trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama. One su promoter razgovora između Kosova i Srbije", naveo je Haziri.

Potpredsjednik LDK se takođe protivi glasinama opozicionih partija da je postignut politički sporazum između Kosova i Srbije, jer je takva politika aktuelnog američkog predsjednika uoči izbora koji se održavaju u SAD.

Prema njegovim riječima, razgovori u Vašingtonu nemaju uticaja na američke izbore, jer su tamošnji građani zaokupljeni domaćim pitanjima.

"Ne smemo biti nezahvalni prema Americi, njihova politika prema Kosovu neće se promjeniti bez obzira ko pobjedi na tamošnjim izborima. Ne bi trebalo da brinemo oko toga ko će tamo biti izabran za predsjednika, ko god dođe nastaviće trenutnu politiku prema Kosovu", zaključio je Haziri.

Izvor: Kosovo Oline/ RTK LIVE