Policija kaznila oko pet hiljada građana

Sanitarna inspekcija je, u prvoj sedmici stupanja na snagu Zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije kovid-19, koji predviđa kazne za sve one koji se ne pridržavaju mjera vlade, izrekla 62 novčane kazne fizičkim licima i 37 za pravna lica, prenosi RTK.

Policija je kaznila oko pet hiljada građana. Kazne su uglavnom povezane sa nepoštovanjem nošenja maske i nepridržavanjem socijalne distance.

Portparol Agencije za hranu i veterinu Lamir Thaçi poručio je da će biti beskompromisni prema svima koji ne poštuju zakon i mjere koje je odredila vlada.

"Nakon stupanja na snagu anti kovid zakona, odmah smo promjenili oblik kontrole i promjenili način izricanja kazni građanima iz Zakona o suzbijanju zaraznih bolesti, na osnovu novog zakona. Sproveli smo oko dvije hiljade inspekcija i na osnovu novog zakona za fizička lica izrekli smo 62 novčane kazne, a za pravna lica 37", istakao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, bili su takođe beskompromisni prema svim preduzećima koja su prekršila vladinu odluku za usluge u zatvorenim prostorima i za ona koja nisu održavala distancu, a bilo je i preduzeća koja su prekršila radno vrijeme.

"Od početka izricanja obaveznih novčanih kazni iz dana u dan vidjeli smo da se na terenu pokazao veći efekat usaglašenosti sa merama koje je vlada nametnula ... Do sada je plaćen mali broj novčanih kazni, ali mi ćemo za sve osobe koje ne plate u roku naplatiti te kazne preko sudskih izvršitelja", naglasio je Thaçi.

Pored Sanitarnog inspektorata, terenske inspekcije kako bi se utvrdilo koliko se anti kovid mjere poštuju sprovodi i policija koja je samo u prvoj sedmici nakon stupanja na snagu tog zakona izrekla pet hiljada kazni.

Portparol policije Daut Hoxha istakao je da je najveći broj novčanih kazni izrečen u regionu Prištine.

"Ako govorimo od kada je započela primjena Zakona o sprečavanju i borbi protiv kovid-19, do danas je izrečeno oko pet hiljada novčanih kazni. Osvrćući se na trenutnu situaciju, možemo reći da su najčešći slučajevi u vezi sa članom 24 zakona o nošenju maske i održavanju fizičke distance", poručio je Hoxha.

Kaznene mjere definisane Zakonom o pandemiji već su izrečene od strane policije, zdravstvene inspekcije, farmaceutske inspekcije, sanitarne inspekcije i opštinskih inspektorata.

Izvor: Kosovo Oline/ RTK LIVE