Šest članova delegacije sljeduje iznos od 1.980 eura u jednom danu

Procjenjuje se da za odlazak delegacije Kosova na sastanak sa Srbijom u Vašingtonu iz budžeta treba izdvojiti 17.640 eura, prenosi Koha.

Delegaciju Kosova će u Vašingtonu 4. septembra na čelu sa premijerom Avdullahom Hotijem, predstavljati potpredsjednici vlade Driton Selmanaj i Albulena Balaj, ministar pravde Selim Selimi, ministar infrastrukture Arban Abrashi i šef kabineta premijera Ardita Dushi.

Prema listi za službene putne troškove u inostranstvu, promjenjenoj u junu 2018. godine, svaki službenik koji putuje u Ameriku ima na raspolaganju 330 eura za dnevne troškove, od čega je za smještaj predviženo 214 eura i 50 centi, a za hranu i ostale troškove 115 eura i 50 centi, navodi Koha.

Na osnovu tog iznosa, šest članova delegacije sljeduje iznos od 1.980 eura u jednom danu.

Hotijeva delegacija, računajući od jučer, odlaska u SAD, do petka, kada će se održati sastanak, u narednih pet dana svakom članu delegacije je na raspolaganju 1.650 eura, ili ukupno 9.900 eura.

Pored dnevnih troškova, putne karte će se platiti takođe iz budžeta Kosova.

Ako je uzorak iznos od 1.290 eura, koliko je za putovanje u SAD platio Koordinator za dijalog Skender Hyseni, tada će za šest karata delegacije biti plaćeno 7.740 eura.

Osim Hotija i još pet članova tima, broj ljudi premijerovog pratećeg osoblja ministara i ministara nije objelodanjen, navodi Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore