Čini je osam članova

Delegacija Kosova, koja će u Bijeloj kući razgovarati sa delegacijom Srbije na sastanku na kome bi mogao da bude i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, jutros je otputovala u Vašington.

Delegacija Kosova, koju čini osam članova, otputovala je u 4 sata jutros, javlja Gazeta Express.

„Krenuli su jutros. U timu su premijer Avdullah Hoti, dvojica potpredsjednika vlade, Driton Selmanaj i Albuljena Balaj Halimaj, ministar pravde Selim Selimi, ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stubla, ministar infrastrukture Arban Abrashi, šef kabineta premijera Ardita Dushi i koordinator u dijalogu Skender Hyseni", potvrđeno je iz vlade.

Hoti je u Sjedinjene Države otputovao samo sa koalicionim partnerima, pošto su dvije opozicione stranke Samoopredjeljenje i Demokratska partija Kosova negativno odgovorile na njegov poziv.

Međutim, Hoti nije poslao poziv predsjedniku Kosova i predsjednici parlamenta Vjosi Osmani, niti je koordinirao s njima prije sastanka.

Iz Predsjedništva je prije nekoliko dana rečeno da ih Hoti nije pozvao na sastanak, niti je tražio predstavnika. Ni predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani nije dobila pozivnicu.

"Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, nije dobila nijedan poziv premijera za sastanak u Bijeloj kući", rekao je njen savjetnik Bekim Kupina.

Kosovo i Srbija razgovaraće uz američko posredovanje 4. septembra.

Sastanak je trebalo da bude održan 2. septembra, ali je odložen za dva dana kasnije, nakon što je pomenuta mogućnost da bi američki predsjednik Donald Trump mogao da prisustvuje susretu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express