Pojačavanje pritiska

Novinar i ekspert za politička zbivanja Imer Mushkolaj izjavio je da je cilj Alijanse za budućnost Kosova i njenog lidera Ramusha Haradinaja da pojača pritisak i da se predstavi kao svojevrsni spasilac Kosova, piše Koha.

Alijansa je preksinoć izašla sa imenom Haradinaja za kandidata za predsjednika, nakon sastanka Upravnog odbora te stranke, dok je on putem društvenih medija potvrdio svoju spremnost i volju da se kandiduje.

"Povjerenje da ja budem kandidat za predsjednika, ako se o tome razgovara u skladu sa Ustavom, smatram kao veliku odgovornost i posebnu čast", poručio je Haradinaj u objavi na Facebooku.

Kako se navodi, ova aktivnost AAK smatra se preuranjenom i ima za cilj da se ta stranka pokaže kao faktor putem političkih kalkulacija.

Međutim, poslanik AAK Rasim Seljmanaj istakao je da pošto je mandat predsjednika Kosova Hashima Thaçija pri kraju, treba predložiti kandidata za tu funkciju.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Artan Abrashi opisao je ovu akciju kao preuranjenu i naglasio da se radi o političkoj kalkulaciji u interesu određenih grupa unutar vladajućih stranaka.

Takođe, poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu ocjenila je da je prerano govoriti o nasledniku predsjednika i da je sada nepotrebno razgovarati o toj temi.

Mushkolaj je, s druge strane, naveo da ta akcija AAK dolazi u trenutku kada se govori da se PDK može pridružiti vladajućoj koaliciji, što je ona odbacila kao opciju.

Koha navodi da je pokušala da dobije komentar Demokratskog saveza Kosova o tom pitanju, ali nije dobila odgovor.

Mandat predsjednika Kosova Hashima Thaçija ističe u aprilu sljedeće godine. Tu funkciju obavlja od aprila 2016. godine.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore