Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani izjavio je da je Kosovo na dobrom putu u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

"Slobodno mogu reći da smo na pravom putu već nekoliko dana. Prošle sedmice smo bili veoma stabilni u epidemiološkoj situaciji i nastavljamo sa tim", rekao je Ramadani.

Prema njegovim riječima, građani sprovode preporuke Instituta i Ministarstva zdravlja, i to se, kako je naveo, primjećuje po broju novih slučajeva koji se registruju.

"Nastavićemo sa sprovođenjem mjera koje se praktično odražavaju u današnjem izvještaju, jer su građani počeli da sprovode mjere i to je očigledno, a glavni efekat i uticaj vidi se u laganom padu epidemiološke krive", poručio je Ramadani.

Takođe, izrazio je uvjerenje da će, ukoliko građani nastave da sprovode mjere, krivulja vrlo brzo pasti na nulu.

"S obzirom na to da su preporuke Instituta i Ministarstva zdravlja počele da se primjenjuju i jasno su vidljive, nadamo  se da će vrlo brzo ova kriva spasti na minimum u bliskoj budućnosti", ocjenio je Ramadani.

Međutim, epidmiološku situaciju sa koronavorisom, premijer Avdullah Hoti ocjenio je kao ozbiljnu.

Hoti je u objavi na Facebook nalogu poručio da se moraju poštovati restriktivne mjere.

"Epidemiološka situacija na Kosovu je ozbiljna. Broj zaraženih slučajeva ostaje visok, smrtni slučajevi su brojni i bolni", istakao je premijer.

Prema njegovim riječima, restriktivne mjere se obavezno moraju  poštovati, a inspekcija i policija dežuraju 24 sata dnevno.

"Ljekari, medicinske sestre i pomoćno osoblje su iscrpljeni, ali na čelu dužnosti i u stalnoj opasnosti po njihov život",  ukazao je Hoti.

U posljednja 24 sata na Kosovu su potvrđena 193 nova slučaja koronavirusa i osam smrtnih slučajeva.

Do sada je ovaj virus registrovan kod skoro 11.000 građana, a  zabilježeno je 373 smrtnih slučajeva koji su imali i druge prateće bolesti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express