Vanredni izbori u slučaju neizbora

Predstavnici LDK i AAK različito vide pokretanje teme o izboru novog predsjednika Kosova, i dok za Demokratsku stranku Kosova to još nije tema, a ni prioritet, iz Alijanse za budućnost Kosova poručuju da bi što prije trebalo započeti razgovore, prenosi Gazeta Exspress.

Lider AAK Ramush Haradinaj najavio je juče da ima namjeru da uđe u izbornu trku za predsjednika Kosova.
Poslanica LDK Valentina Bunjaku, u intervjuu za Frontal, kaže da za njenu stranku izbor predsjednika nije prioritet, navodeći da oni imaju kvalitetne kadrove, ali se trenutno na stranačkim organima o tome ne razgovara.
"O imenu predsjednika do sada se nije razgovaralo. LDK ima mnogo ličnosti koje bi mogle da budu kandidati za predsjednika, ali nam to trenutno nije prioritet“, navela je ona.
Smatra da su ambicije svakog ko želi da bude izabran za predsjednika legitimne.
"Nemamo problema u koaliciji. Sve ambicije su legitimne, ali kada je riječ o izboru predsjednika, tada bi lideri trebalo da sjednu i razgovaraju", zaključila je ona.
Rasim Selmanaj iz AAK kaže da je veoma važno započeti diskusiju o radu predsjednika, jer postoji rizik da se izađe na vanredne izbore u slučaju da ne bude izabran predsjednik.
Kaže da je vrijeme za početak razgovora o položaju predsjednika Kosova.
"Potrebno je da sve stranke koje su dio koalicije razgovaraju o radu predsjednika. Jer ako ne uspjemo da obezbjedimo glasove, ići će se na vanredne izbore. Mislim da je vrijeme da započnemo razgovore i vidimo kada ćemo imati predsjednika", rekao je Selmanaj.
PDK smatra da nije etično razgovarati o toj poziciji u trenutku kada Kosovo ima svog predsjednika.