Naplaćivali od 500 do 2000 eura

Osam osoba uključenih u krivotvorenje diploma srednjih škola i sertifikata za stručno osposobljavanje, uhapšeno je u akciji Policije Kosova.

Tužitelj iz Prizrena Petrit Kryeziu rekao je za Klan Kosova da je ova grupa, koja je uglavnom djelovala na Kosovu, u suradnji sa još jednom osobom, počinila kaznena djela krivotvorenja dokumenata.
"Istraga je na početku bila pokrenuta protiv dvije osobe, ali tokom istražnog procesa došli smo i do drugih osoba koje smo uspjeli uhvatiti na djelu. Riječ je o falsificiranju srednjoškolskih diploma i onih o stručnom osposobljavanju".
Kako bi došlo do njihovog hvatanja, Kryeziu je rekao da su se infiltrirali u grupe kupujući spomenute diplome koje su koštale 500 i 1500 eura, ali da su imali i dokaze i za građane koji su diplome plaćali po cijeni do 2000 eura.
"Građani koji su pribavili ove diplome smatrali su da su originalne, ali u stvari su krivotvorene. Za one koji su koristili ove diplome, a bili su svjesni da su lažne, i koji su se na osnovu njih zaposlili, otvorili smo slučaj", rekao je tužitelj Kryeziu.