Predsjednik Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti izjavio je da su ga plašljive osobe optužile da je ugrozio prijateljstvo Kosova sa Sjedinjenim Državama dok je vodio vladu, piše Klan Kosova.

"Nema premijera na posleratnom Kosovu koji se uopšte nije bavio napadima opozicije, kao što sam to ja uradio i vjerujem da smo pokazali novu kulturu demokratskog upravljanja, a narod je to cijenio”, rekao je Kurti.
On je ocijenio da su u posljednjih nekoliko mjeseci, poslije posljednjih izbora i nekoliko mjeseci u vladi imali više nego udvostručenu podršku javnosti.
Naveo je da su govorili da se trupe Sjedinjenih Američkih Država povlače i da se to nije dogodilo.
"Sve te optužbe, ti napadi, dolazili su od uplašenih ucjenjivanih ljudi, koji su se sunčali na suncu korupcije i počela je nova era napretka i odmah panika. Znate, počeli su da vrište Amerika, Amerika!”, izjavio je Kurti.
Dodao je da, svaki put kada imaju ličnu neprijatnost, pokušavaju da nađu utočište u Sjedinjenim Državama.
Kurti je ocijenio da nije bilo narušavanja odnosa Kosova i SAD.
"Nikada, osim svog principijelnog stava gdje sam branio i zastupao državu Kosovo i njegov narod, u odnosu na ambasadora Richarda Grenella, koji je kao izaslanik predsjednika SAD Donalda Trumpa za dijalog između Kosova i Srbije želio da ne samo ukinemo porez, već i uklonimo reciprocitet.
Nije bilo drugog problema i nisam imao ništa lično, branio sam svoj stav, položaj za koji su građani glasali za mene. Nisam među onima koji su rekli da uklanjam porez i ne uvodim reciprocitet. Rekao sam da ću zamjeniti taksu reciprocitetom i tako sam uradio. Dakle, ako je bilo neslaganja, bilo ga je samo s ovim izaslanikom", rekao je Kurti za Radio Slobodna Evropa, prenosi Klan Kosova.