Usvojeno danas u novom programu Vlade

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi biće autoritet koji će predstavljati Kosovo u pregovorima sa Srbijom, usvojeno je danas u novom programu Vlade Kosova, prenosi Koha.

Kako se navodi, ulogu koju je predsjednik Kosova zahtjevao u dijalogu, nova vlada na čelu sa premijerom Avdullahom Hotijem, ponudila mu je drugog dana svog rada.

Thaçiju, koji je viđen kao "kum" formiranja nove izvršne vlasti, kako se dodaje, ova uloga je priznata u programu Vlade Kosova, koji je danas usvojen.

"Stranke u dijalogu koje pregovaraju biće Vlada koja odgovara Skupštini, dok predsjednik predstavlja zemlju na osnovu ustavnih nadležnosti", navodi se u sedmom poglavlju programa vlade, koje se odnosi na dijalog između Kosova i Srbije.

Dokument u koji je Koha imala uvid, sadrži ukupno 58 stranica i samo u ovoj tački spominje ulogu predsjednika Kosova.

Nespremnost bivšeg kosovskog premijera Albina Kurtija da prihvati Thaçijevu ulogu u dijalogu, kako se navodi, je i dovela do rušenja njegove vlade.

U programu upravljanja bivše vlade, koju su formirali Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, predsjedniku Kosova nije bila priznata nijedna uloga u pregovorima sa Srbijom. U tom dokumentu predsjednik nije ni pomenut.

"Dijalog sa Srbijom vodi premijer na osnovu ustavnog mandata, koji redovno izvještava Skupštinu o procesu dijaloga", rečeno je u članu 12 programa vlade Albina Kurtija.

Međutim, kako se navodi, u dokumentu u kome su zacrtane smernice nove vlade, stoji da se neće prihvatiti kao rješenje opcija "korekcija granica", što se smatra eufemizmom za razmjenu teritorija.

"Državni subjektivitet Kosova određen je Deklaracijom o nezavisnosti, Ustavom Republike Kosovo, mišljenjem Međunarodnog suda pravde. Stoga je teritorija Republike Kosovo jedna i nedjeljiva i nijedna institucija nema mandat da pregovara o teritoriji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku Republike Kosovo", navedeno je u programu Hotijeve vlade.

Na osnovu tog programa, prije početka dijaloga biće pripremljena platforma za ovaj proces, koja će precizirati ciljeve koji treba da se postignu konačnim sporazumom, pitanja koja treba uključiti, kao i izveštavanje i transparentnost tokom procesa postizanja sporazuma.

Dok Thaçi zahtjeva da se centar za dijalog preseli u Vašington, Vlada Kosova je u svom programu naglasila da ceni ulogu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kao nerazdvojnih za uspjeh pregovaračkog procesa između Kosova i Srbije, kao i za sprovođenje eventualnog sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore