Više od 80 je izliječeno

U opštini Prizren trenutno sa COVID-19 aktivno je oko 50 ljudi, a više od 80 je izliječeno. Sinoć je u ovoj opštini zabilježen novi slučaj koronavirusa, a izvor zaraze još uvijek nije poznat.

Ove podatke je iznio gradonačelnik Prizrena Mytahera Haskuka koji je dodao da je zaražena osoba možda imala kontakt s prethodnim slučajevima koji su bili pozitivni za COVID-19 u selu Rumaj u ovoj opštini.

"Prošle noći, na žalost, imamo novu osobu koja je identificirana na Kliničkom centru na Klinici za infektivne bolesti. Sa ovakvim slučajevima imamo problem jer osoba je tamo otišla nakon simptoma i pogoršanja situacije i onda kada je osoba pozitivna odmah se suočavamo sa novim slučajevima, posebno u porodici i bliskim kontaktima ... nije poznato, ali je blizu sela Rumaj, jer pripada selu Tupec, svakako slučaj kontakta s prethodnim slučajevima koji su identificirani u Rumaji ... preko 80 se oporavilo, oko 50 je aktivnih slučajeva", rekao je prvi čovjek opštine Prizren.

Prema njegovim riječima, treća faza olakšavanja mjera ne može se dobro pratiti jer nisu date instrukcije kako treba.

Čak je ovu fazu nazvao još uvijek ranom

"Nažalost, treća faza postupka rasterećenja počela je malo neorganizirano, vjerovatno zbog političkog razvoja događaja koje je bilo u nekim slučajevima, protokoli nisu stigli organizovano da idemo zajedno s olakšavanjem mjera nisu došli do nas i nemoguće je da ih inspekcija ima zapisane, te stoga ne možemo vršiti previše praćenja. Mislim da je to problematično, i da se radi o vrlo ranom opuštanju i mnogo je građana na ulicama", rekao je Haskuka.

Haskuka je dodao da je opština Prizren pokušala pomoći preduzećima koja posluju u ovoj opštini.

Prema njegovim riječima, poslovni subjekti su oslobođeni plaćanja zakupnine za šest mjeseci, kao i oslobađanje od plaćanja za upotrebu ili eksploataciju javnih prostora za šest mjeseci.

"Odobrili smo oslobađanje od plaćanja komunalnih poreza za sva preduzeća na šest mjeseci, oslobađanje od plaćanja na korišćenje ili korišćenje javnih prostora na šest mjeseci i plaćanje stanarine na komunalnoj imovini šest mjeseci. U totalu ovo prelazi cifru od 330 hiljada eura koje je opština oslobodila preduzeća. Ima još poduzeća koja su oštećena, ali znate da je vlada rekla da će platiti pola kirije, nadam se da će to raditi nadležna ministarstva", rekao je Haskuka.

Na Kosovu je do sada 1147 osoba sa Covid 19 testiralo pozitivne rezultate, od kojih se 874 oporavilo, a 30 umrlo.