Prošlo je 1293 dana od ubistva aktiviste VV

Advokat Tom Gashi zatražio je od Specijalnog tužilaštva Kosova da ubrza istragu u slučaju ubistva aktiviste Samoopredjeljenja Astrita Deharija u zatvoru u Prizrenu, prenosi Gazeta Express.

"Prošlo je 1293 dana (3 godine, 6 mjeseci i 16 dana) od ubistva aktiviste Pokreta Samoopredjeljenje i 201 dan od kada je Specijalno tužilaštvo preuzelo slučaj ubistva Astrita Deharija. Specijalno tužilaštvo mora da ubrza istragu i identifikuje ubice, one koji su podsticali to ubistvo i one koji su ga prikrivali", rekao je Gashi.

Vršilac dužnosti ministra pravde Albuljena Haxhiu, na sastanku sa glavnim državnim tužiocem Aleksanderom Lumezijem, naglasila je potrebu ponovnog angažovanja Švicarskog instituta, kroz mogućnost njihove posjete Kosovu, kako bi sarađivali sa Specijalnim tužilaštvom u cilju razjašnjenja svih okolnosti slučaja Dehari.

Slučaj Dehari prvobitno je okarakterisan kao samoubistvo, ali je ekspertiza Švicarskog instituta pokazala da nije riječ o samoubistvu, te je to izazvalo veliku pažnju javnosti i istraga je ponovo pokrenuta.

Nedavno je i porodica Nasera Makollija, koji je dijelio pritvorsku ćeliju sa Deharijem, izrazila sumnju da je on otrovan u zatvoru u Lipljanu, pet mjeseci nakon što je u njega prebačen, nakon smrti aktiviste Samoopredjeljenja.

Prema podacima Korektivne službe, Naser Makolli je preminuo uslijed zdravstvenih komplikacija, a advokat Gashi je Specijalnom tužilaštvu podneo zahtjev za istragu i tog slučaja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express