Interesantan je i sadržaj optužnica Specijalnog suda

Bivši poslanik skupštine Kosova i ratni veteran Gani Geci kaže da je preživeo tri politički motivisana atentata u protekle 22 godine, a sada zbog mogućeg svjedočenja u Specijanom sudu očekuje da bi se mogao desiti i četvrti pokušaj, prenosi Koha.

Prvi napad bila je zasjeda na njegov automobil, u kojem jedan od napadača ubijen u oružanom sukobu. Tri godine kasnije dvije njegove prijateljice ubijene su atentatu dok je Geci uspio da pobjegne, iako je bio pogođen u obje noge.

Prije šest godina, Geci je u kafiću ubio osobu koja ga je napala, zbog čega je završio u zatvoru. Apelacioni sud ga je oslobodio dvije godine kasnije, jer je utvrdio da je bila u pitanju samoodbrana.

Geci danas ima 53 godine i svoj oklopni automobil u podrumu kuće u Drenici, jer sumnja da bi mogao da se dogodi i četvrti pokušaj atentata. Otkako je saslušan u Specijalizovanim komorama Kosova, boji se da bi mogli da ga ubiju neprijatelji i tako ga ućutkaju, piše britanski The Times.

Njegovi strahovi imaju veze sa tri optužnice za zločine koje su navodno počinili pripadnici UÇK – nekadašnji saveznici NATO-a u borbi za nezavisnost.

Optužnice su, kako piše The Times, podstakle sadašnjeg predsjednika Kosova, veterana UÇK i bivšeg balkanskog lidera koga favorizuje Zapad Hashima Thaçija da apeluje na američkog državnog sekretara Mikea Pompea i od njega zatraži pomoć.

Za svjedoke, popug Gecija, glavna briga je ostati živ.

"Bojim se da bi me mogli ubiti, možda ne zbog mog svjedočenja, već da bi zaplašili ostale svjedoke", kaže Geci.

Sadržaj optužnica Specijalnog suda ostaće tajna do odborenja sudije za prethodni postupak Nikolasa Guillua iz Francuske, koji ima rok od šest mjeseci da donese odluku.

Thaçi je posebno za to zainteresovan jer se njegovo ime pominje 27 puta u dokumentu Savjeta Evrope iz 2011. U izvještaju švicarskog senatora Dicka Martyja navode se užasne zloupotrebe UÇK tokom i neposredno nakon rata, kada je Thaçi bio na čelu Političke uprave.

Thaçi i njegovi saveznici uvijek su negirali umješanost u bilo koji od ovih zločina, a njegovi saradnici kažu da predsjednik uopšte nije zabrinut zbog sadržaja optužnica.

"Sud je nezavisan i u ovoj fazi niko nema pojma ko bi mogao biti uključen u prvi talas optužnica. Očigledno je da je predsjednik među prvima na listi u izvještaju Dicka Martyja. Svijestan je da će na to možda morati da odgovori ako ga sud pozove. Ali to nije njegova svakodnevna preokupacija", rekao je Thaçijev dugogodišnji savetnik Bekim Qollaku.

Prema navodima TThe Timesa, poznato je da je većina istraga usmjerena na slučajeve povezane sa političkim ubistvima članova Demokratskog saveza Kosova, od strane naoružanih pripadnika iz PDK, partije koju je u UÇK osnovalo Thaçijevo političko krilo.

Aktivisti LDK procjenjuju da je oko 80 članova njihove stranke ubijeno tokom i neposredno nakon rata.

Geci, jedan od članova LDK-a, siguran je da pokušaji atentata na njega imaju političke motive, dok svoju lojalnost ubijenim kolegama iz LDK-a navodi kao razlog zašto je govorio o ubistvima.

"Nikada neću odustati od ovog pitanja", rekao je i naveo da su odgovorni za ta ubistva kukavice i treba ih privesti pravdi.

Optužnice su podstakle krhku političku situaciju na Kosovu i šire. Thaçi je pisao Pompeu u novembru, pozivajući američku administraciju da preduzeme reforme u istrazi.

Pompeo je poslao oštar i odlučan odgovor u kom je upozorio Thaçija na pokušaj kršenja procedura.

Mjesec dana nakon što su u Hagu podignute prve optužnice, Vlada Kosova predvođena Albinom Kurtijem, koji je najvio borbu protiv korupcije, bila oborena u parlamentu.

Njen pad se dogodio kao rezultat spora oko takse na srpsku robu. Predstavnici EU su zbog toga došli u sukob sa američkim kolegama jer je, prema njihovom mišljenju, omogućeno glasanje o povjerenju vladi, kako bi Thaçi i mogao da preuzme političku inicijativu, piše The Times.

Dan prije nego što se glasalo o povjerenju vladi, američki ambasador na Kosovu Phillip Kosnnet pružio je podršku ovoj inicijativi na Twittetu.

Akciju je osudila izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon-Taubadel.

"Kako kao ambasador možete izraziti zadovoljstvo svrgavanjem funkcionalne vlade tokom pandemije koronavirusa? Nevjerovatno. Neodgovorno", napisala je ona na Twitteru.

Međutim, piše The Times, Thaçi i Trumpova administracija našli su zajedničku osnovu kao dio napora SAD u cilju postizanja sporazuma između Srbije i Kosova. Thaçi je, ranije, spominjao mogućnost takvog sporazuma, koji uključuje „korekciju granica“, što je diplomatski izraz za ramjenu teritorija.

SAD su otvorene za takvu ideju, dok se evropske države, zabrinute za bilo kakvo pomjeranja granica na Balkanu, oštro protive.

To što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova pokazalo se kao prepreka evropskim integracijama, i za Beograd i za Prištinu. Zagovornici razmjene teritorija tvrde da ako se razmjene dijelovi teritorija u kojima živi njihovo manjinsko stanovništvo, moći će da se potpiše historijski mirovni sporazum koji bi za Trumpa značio pobjedu u spoljnoj politici, prije predsjedničkih izbora koji se održavaju u novembru, ali bi mogao da utiče i na suđenja u Hagu.

„Činilo se kao gotov recept za mogući uspjeh u međunarodnim odnosima; sporazum između Kosova i Srbije, koji će se uoči američkih izbora nazivati kao uspjeh Trumpa i njegove administracije", kaže potpredsjednik vlade Kosova Haki Abazi, koji se protivi razmjeni teritorija.

Prema njegovim riječima ukoliko bi se "Thaçi fotografirao s Vučićem i Trumpom kako u Bijeloj kući potpisuje sporazum, to bi mu povećalo šanse da bude razmotren za Nobelovu nagradu za mir, i izvuklo bi ga iz Specijalnog suda“.

Privođenje odgovornih pred lice pravde tokom prethodnih suđenja za zločine na Balkanu nije uspjelo da promoviše pomirenje ili ublaži nacionalizam.

„Ovo je posljednja nada da se može nešto učiniti da se otkriju poslijeratna ubistva pripadnika LDK“, rekao je Geci dodajući da očekuje da vidi da li će biti još pokušaja atentata, piše The Times.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore/The Times