Pojašnjenje nakon današnje izjave

Izjava političkog analitičara Nexhmedina Spahiua, koju je danas preneo Klan Kosova i u kojoj se pominje „hapšenje Albina Kurtija“, izazvala je dosta reakcija u javnosti, a Spahiu za Kosovo Onlajn objašnjava da je u pitanju zloupotreba njegovih riječi i navodi šta je zapravo bila njegova poruka.

Spahiu kaže da je njegova izjava u vezi raspleta političke situacije na Kosovu zloupotrebljena i skraćena, a naslov nije bio u skladu sa onim što je on rekao.

"Poručio sam zapravo da je plan Demokratske partije Kosova da dozvoli formiranje vlade na čelu sa Avdullahom Hotijem iz LDK, a da se potom nađe povod za hapšenje lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija kako bi PDK i Samoopredjeljenje izašli zajedno na izbore“, kaže za Kosovo Onlajn Spahiu.

Spahiu napominje da PDK i dalje u svojim rukama drži sudstvo, tužilaštvo i medije, a da će im u realizaciji plana pomoći njihov čovjek iz Samoopredjeljenja Glauk Konjufca.

"Moja izjava je krivo preneta. Ja sam rekao da je plan PDK, kako da dođe do vlasti, taj da ostavi da se formira vlada na čelu sa Avdullahom Hotijem, odnosno koalicija LDK, NISMA, AAK i manjine. Da PDK i Samoopredjeljenje budu u opoziciji, a da u međuvremenu Kurti bude uhapšen. Naći će se neki povod za to, a da se krivica svali na formalnu vlast to jest na vladu koja će se formirati. Stvoriće se takva atmosfera da preko potpredsjednika Samoopredjeljenja Glauka Konjufce opozicija ide zajednički na izbore i da se tako dobije vlast pod motom "da oslobodimo Albina Kurtija iz zatvora". To je plan, da li će se to dogoditi ili ne, da li će se to odvijati uspješno, zavisiće od mnogih faktora ali sve činjenice vode ka tome", napominje Nexhmedin Spahiu.

On objašnjava da PDK sad ne napada Samoopredjeljenje već proziva samo Kurtija, kao što predsjednik Hashim Thaçi kaže „kriminalna grupa oko Albina Kurtija“.

Spahiu smatra da će se ovakav rasplet političke situacije desiti zbog “gluposti Albina Kurtija na međunarodnoj sceni”.

“On je dosta fobično reagovao, sa nepovjerenjem u SAD i njihovu diplomatiju. To je bila njegova krupna greška i to ga je koštalo gubitka vlasti”, ocjenjuje Spahiu.

Međutim, on napominje da se Kurti dobro pokazao na unutrašnjem planu, kada je u pitanju borba protiv korupcije, čime je zadobio podršku naroda na Kosovu.

“Kada bi sada bili izbori on bi dobio više od 50 odsto glasova i bio bi apsolutni pobjednik. Zato njegovi protivnici kažu da ne može doći do izbora. Što se tiče PDK, jedini način da se vrate na vlast je preko ovog plana. Oni jedino uz Samoopredjeljenje mogu dobiti nešto, odnosno ostati na vlasti. Nije prvi put da bude krijumčarenja glasova, to je već uradio Isa Mustafa. Da je on bio na čelu liste LDK na izborima ne bi osvojio ni 10 odsto glasova. Ali je zato postavio popularnu Vjosu Osmani, sa kojom je dobio tih 25 odsto glasova. Na kraju je nju potpuno izbacio iz igre. Sada je stvorio njegovu vladu, on dolazi na vlast. Na isti način, preko krijumčarenja glasova, PDK preko Samoopredjeljenja, ali bez Albina Kurtija želi da to ostvari”, zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online