Nakon sastanka Nacionalnog vijeća sigurnosti

Nakon sastanka Nacionalnog vijeća sigurnosti, predsjednik Kosova Hashim Thaçi je na vanrednoj konferenciji za štampu rekao da će Skupštini Kosova predložiti uvođenje vanrednog stanja.

"Nalazimo se u situaciji koja prije nije doživljena i kao država moramo preuzeti svoje ustavne i pravne odgovornosti. Bilo bi neodgovorno zanemariti gorku stvarnost i ne poduzeti sve mjere kao država kako bi spriječili još pogoršavajuću situaciju za čitavo kosovsko društvo. To nije sezonski grip, već opasan i smrtonosan virus. Svi se moramo angažirati sa svim potencijalima koje imamo. Poštujući Ustav, zakone i moralnu i ljudsku odgovornost, večeras sam pozvao Vijeće za nacionalnu sigurnost na sastanak i konsultacije. Obratio sam se premijeru Kurtiju da ga sazove na osnovu svojih ovlasti. Sastali smo se, razgovarali, bio je odgovoran i konstruktivan razgovor o potrebi da se prevaziđe ova situacija, ali i da se iskoristi prilika da se izbjegnu novi slučajevi zaraze koronavirusom. Nakon savjetovanja s premijerom i Vijećem, želim naglasiti, da situacija dalje ne eskalira, da se prevaziđe ovo teško stanje, zahtjeva se od svih institucija da budeo na nivou naših ustavnih i pravnih odgovornosti, dakle ono što ističem večeras, nisam mislio da će doći u ovaj trenutak da izjavim da smo večeras dužni izjasniti se i predložiti proglašavanje vanrednog stanja u državi", rekao je Thaçi.

Zahvalio je ljekarima, medicinskim sestrama, svom zdravstvenom osoblju za naporan rad koji rade u ovom periodu.

Thaçi se zahvalio i policiji i vojnicima BSK-a, kao i svim ljudima koji su uključeni u suočavanje sa ovom situacijom i mogućnostima za sigurno kretanje naprijed.

„Zdravlje je iznad svih nas. Sada smo suočeni sa zlom koje možemo prevladati samo zajedničkim angažiranjem svih. Želeo bih da izrazim najviše zahvalnost svim podređenima u institucijama koji posvećeno prevazilaženju ovu situaciju. Ovo je gorka stvarnost. Ne želeći da izazivam paniku, već pozivam na brigu, pažnju, budnost i odgovornost da se brinu jedni o drugima“, naglasio je Thaçi.