Bračni par iz Đakovice došao iz Düsseldorfa

U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju na Kosovu potvrđena su dva nova slučaja koronavirusa, što je dovelo do porasta broja slučajeva na 19.

Zaražen je bračni par iz Đakovice, koji je nedavno došao iz Düsseldorfa, Njemačka, u pitanju je muškarac star 54 i 49-godišnja žena.
Pozivni centar je do sada primio ukupno 2.112 poziva, a samo u poslednja 24 sata primljeno je 727 poziva. Samo danas je otkriveno pet novih slučajeva zaraze koronvirusom na Kosovu.
Od 01.02. do 17.03.2020. na međunarodnom aerodromu Adem Jashari i na graničnim prelazima pregledano je 12.309 putnika. Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova pomno nadgleda epidemiološku situaciju na Kosovu.
Nacionalni i institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) navodi da pažljivo prati epidemiološku situaciju sa COVID-19, prati kontakte zaraženih, kao i one kojima se preporučuje kućna samoizolacija.
Timovi regionalnih centara za javno zdravlje su na terenu i povezuju se sa kontaktima pozitivnih slučajeva sa koronavirusom radi strogog nadzora tokom 14 dana, preporučujući osobama da se samoizoluju, a oni sa simptomima da se jave u infektivnu kliniku.
Ministarstvo zdravlja preporučuje smanjenje broja planiranih operacija i poseta bolničkim ambulantama.
"Vaša pažnja i pomoć su neophodni u ovoj situaciji. Držite rastojanje jedni od drugih. Smanjite izlaske, samo u hitnim slučajevima. Sledite preporuke Ministarstva zdravlja i Kosovskog nacionalnog instituta za javno zdravlje. Hvala vam na razumevanju!", navode iz Ministarstva zdravlja.
Za sada su izolovane tri opštine – Vitina, Klina i Mališevo, gdje su i zabeleženi prvi slučajevi.