Zbog povećanja cijena proizvoda

Šef Kosovske agencije za zaštitu konkurencije, Valon Prestreshi, pozvao je građane da zatraže fiskalni račun za sve kupljene proizvode, jer na ovaj način mogu pomoći da cijene ostanu stabilne i da pojedina preduzeća ne iskoriste situaciju sa korona virusom, piše Klan Кosova.

"Kao član Posebne komisije za sprečavanje virusa korona (COVID-19), pozivam vas da uzmete fiskalni račun za svaku hranu i farmaceutske proizvode koje kupite”, napisao je na Facebooku Prestreshi, dodavši da je tako lakše identifikovati preduzeća koja potencijalno zloupotrebljavaju cijenu proizvoda.

Pojava korona virusa na Kosovu uticala je na građane da preventivno kupuju, pored prehrambenih proizvoda, najčešće maske i sprejeve, što je dovelo do toga da pojedine firme koriste ovu situaciju i podignu cijene, piše Indeksonline.

Kako piše ovaj medij na jednom prodajnom mjestu u Kosovu Polju, zabilježena je cena od 3,99 centi za sprej od 0,15 mililitara.

Naslovi u medijima o praznim rafovima pojavili su se odmah nakon što je Vlada Kosova donela odluku o obustavi rada škola do 27. marta.

Upravo je Prestreshi upozoravao da je cijena supe skočila sa 35 centi na 90, dok je ministar finansija i transporta, Besnik Bislimi, upozoravao na zatvaranje svih preduzeća koja su podigla cijene nakon situacije sa korona virusom.

Izvor: Klan Kosova, KoSSev