Informacije u vezi sa optužnicama strogo povjerljive

Specijalni sud za navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova ostavio je po strani pozive bivšim pripadnicima te vojne formacije i započeo sa aktivnostima za slanje optužnica, prenosi Lajmi.

Kako taj list navodi u dvije optužnice protiv bivših vojnika OVK, sud je odredio i sudiju za prethodni postupak Nikolu Gijua iz Francuske, kao i to da se čeka da sud potvrdi te dve optužnice kako bi se pokrenuo sudski postupak.

U odgovoru za Lajmi iz Specijalnog suda se navodi da je vremenski rok za donošenje odluke za potvrđivanje ili odbacivanje optužnice šest mjeseci.

Portparol Specijalnog suda Angela Griep je naglasila da su informacije u vezi sa optužnicama strogo povjerljive.

„Sve informacije o optužnicama su povjerljive dok pretpretresni sudija ne potvrdi optužnice. Pretpretresni sudija ima šest mjeseci da donese odluku da li će odbaciti optužnicu ili je potvrditi”, rekla je Griep za Lajmi.

Taj list dalje navodi da “spektakl hapšenja možda neće izostati” jer se u ovom period očekuje odlazak ranije pozvanih bivših vojnika OVK od strane Tužilaštva Specijalnog suda.

Potpredsjednik Organizacije ratnih veteran Nasim Haradinaj, je rekao da je ta organizacija više puta pozivala veterane da se odazovu pozivima jer optužnice još nisu podignute i da oni koji to kažu ne govore istinu.

„Ponovo ih pozivamo da se odazovu. Oni koji kažu da su optuženi pričaju nešto što nije tačno. Mislim da ne bi trebalo dati povoda da Specijalni sud započne sa hapšenjima, jer ima  pravo da hapsi gdje god želi i koga god želi. Mislim da ne odazivanja mogu poslužiti kao presedan za hapšenja, oni koji kažu da su optuženi, nisu, već je određen sudija za prethodni postupak, ali ne i optužnice”, rekao je Haradinaj.

Potvrdio je da posljednjih dana nije bilo novih poziva i dodao da se ne bi iznenadio ukoliko bi poziv stigao nekom od bivših vojnika.

Jedan je od bivših vojnika OVK Faik Zogaj, koji je nedavno odbio poziv je u izjavi za Lajmi rekao da će ostati doslijedan takvom stavu, jer kako je naveo, ne priznaje Specijalni sud i ponosan je na odbrambeni rat OVK.

„Mi smo štitili naše građane i nismo ratovali u Srbiji, već su oni došli na Kosovo, čak ih je dovela i Rusija. I ako sutra počne rat, ponovo ću braniti svoju zemlju, jer sam veoma ponosan što sam se borio za svoje sugrađane“, rekao je Zogaj.

Predstavnik kancelarije Specijalnog tužilaštva Christopher Benet je rekao za Lami da su informacije o istragama i optužnicama povjerljive.

"Ne dajemo detalje o formi ili statusu istraga", kratko je rekao Benet za Lajmi.

Čak su i dokumenti koje je nedavno objavio sud, koji je najavio imenovanje sudija za prethodni postupak, prije nego što su objavljeni, imali status povjerljivih dokumenata, navodi Lajmi.

Oni su javno objavljeni samo 10 dana nakon što je sudija za prethodni postupak određen za dvije optužnice koje su upućene toj instituciji.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net