Uspjesi i ...

Odlazeći kosovski premijer Ramush Haradinaj ocijenio je svoju dvogodišnju vladavinu izazovnom i veoma teškom, ali je bilo i uspjeha jer je, kaže, uspio da dijalog iz ruku Mogherini prebaci u nadležnost njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Zëri.

Haradinaj je, u intervjuu za Ekonomija Online, rekao da se njegovo dostignuće ogleda i u tome što je uspio da zaustavi podjelu Kosova te da je zemlju ojačao usvajanjem novih zakonskih paketa.
Energetska nezavisnost, takođe, je jedno od dostignuća koje pripisuje svojoj vladi, a tu je i novi Zakon o platama za koji kaže da bi ga trebalo sprovesti i uvidjeti mogućnosti za njegovo poboljšanje.
Izostala je liberalizacija viznog režima, ali vjeruje da će se u vremenu koje slijedi to ipak ostvariti.
Haradinaj je ukazao i na formiranje vojske za vrjieme njegovog mandata kao i usvajanje seta zakona značajnih za kosovsko društvo.
Odlazeći premijer navodi da su u vrijeme njegovog mandata preduzete i brojne fiskalne mjere koje su olakšale poslovanje domaćim proizvođačima i uticale na rast ekonomije.
Vlada koju je predvodio Haradinaj, izabrana je 9. septembra 2017. godine, a zbog poziva Specijalnog suda Haradinaj je podnio ostavku na mjesto premijera 19. jula 2019. godine.