Mišljenje analitičara

Vanredni parlamentarni izbori su obilježili političkiu scenu na Kosovu u 2019. godini. Međutim, ni poslije tri mjeseca dvije vodeće partije - Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, nisu uspjele da se dogovore oko podjele izvršne vlasti pa je Kosovo u novu godinu ušlo bez vlade. Poznavaoci političkih prilika smatraju da će se nova Vlada u 2020. godini suočavati sa brojnim izazovima.

Lideri Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova pregovore o formiranju nove vlade nastavljaju i u 2020. godini, a da li će i kada dogovor biti postignut, još uvijek se ne zna. Jedno je sigurno, pred budućom vladom su brojni neriješeni problemi iz predhodne godine, a glasači očekuju i ispunjavanje stranačkih predizbornih obećanja, ističe politički analitičar Avni Mazreku.

"Ako se bude formirala Vlada Kosova, ostaje izazov da postojeća ministarstava budu svedena na 12. To neće uticati samo na broj ministarstava, već i na broj agencija i reformu administracije. Drugi izazov biće dijalog između Srbije i Kosova i prvo otvoreno pitanje je ko će voditi ovaj dijalog. Kurti je javno rekao da će dijalog voditi premijer, a do sada je dijalog vodio predsjednik, što Ustavom Kosova nije jasno definisano. Kurti je izjavio da prije nego što pokušamo da postignemo dogovor sa Srbijom, moramo imati nacinalni kompromis, jer postizanje dogovora sa Srbijom nije pitanje jedne partije ili jedne koalicije, već je u pitanju nacionalni interes i mislim da je to ispravno. Čitav ovaj proces koji je značajan ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za zatvaranje posljednjeg otvorenog pitanja na Balkanu, koje bi otvorilo put ka proširenju Evropske unije. To je još jedno pitanje sa kojim će se suočiti nova Vlada. Treće, u Srbiji će ove godine na proleće biti organizovani izbori koji će uticati na odnose i tok procesa. Četvrto, a ne manje važno je ono što je Kurti obećao tokom svoje kampanje, a to je borba protiv oligarhijskog sistema na Kosovu, kao i posvećenost unutrašnjem dijalogu sa Srbima na Kosovu", istakao je politički analitičar Avni Mazreku.

Poznavalac političkih prilika iz Beograda Nenad Šebek smatra da je najveći izazov u 2020. godini formiranje nove vlade, kao i njen opstanak i posvećenost kvalitetnijem životu građana.

"Neophodno je da ispuni očekivanja koja stižu prevashodno sa zapada, drugim riječima da nastavi dijalog sa Beogradom, da taj dijalog ne bude ono što je svojevremeno predsjednik Koštunica rekaao o saradnji sa Haškim tribunalom, a to je da mu je to posljednja rupa na svirali. To je govorio, a za to se ispostavilo da je to nešto što apsolutnno mora da se uradi ukoliko Srbija hoče da krene naprijed. Na sličan način i na Kosovu to mora da se dogodi, znači tj dijalog sa Beogrdaom ne može biti kao što smo čuli od gospodina Kurtija nešto što je njemu manje važno. I saradnja s Specijalnim sudom je nešto što će dosta teško pasti budućoj Vladi Kosova, ali što je neminovnost i nešto što se od nje očekuje je puna saradnja sa Specijalnim sudom. Ono što bi trebao da bude primarni zadatak svake Vlade, a to je da odgovori na nezadovoljstvo građana koje je dovelo ovu kaoliciju na vlast, tj. očekuje se formiranje te Vlade a to je da odgovori na nezadovoljstvo građana koje je tražilo promjene. Da poradi na punom učešću u regionalnim inicijativama i da iznad svega izađe iz začaranog balkanskog kruga koji je nažalost prisutan u svim zemljema regiona, a to je da se vlast ne osvaja kako bi se stvorila privilegovano koruptivna kvazi demokratska kletokratija", smatra Nenad Šebek, politički analitičar.

Za ponedjeljak je zakazan sastanak lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, u vezi određivanja mandatara za sastav nove Vlade. Prema Ustavu, po izboru mandatara za sastav nove vlade, on ima rok od 15 dana da formira Vladu.

Maja Denić, RTK2