IZBORI 2019.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je da je formiranje Vlade Kosova u rukama Demokratskog saveza Kosova, dok je lider te stranke Isa Mustafa istakao da pobjednik izbora određuje datum, međutim, kako piše Gazeta Express, nije jasno da li je to nov pokušaj za dogovor ili je prebacivanje krivice.

Kurti je ponovo prebacio teret na Mustafu i DSK zbog kašnjenja u formiranju vlade. Prema njegovim riječima, drugoplasirana stranka bi trebalo da odredi datum o uspostavljanju nove vlade.

"Predsjednik Kosova određuje datum konstituisanja Skupštine, a ne formiranja Vlade. Formiranje vlade određuje neko drugi. Meni datum za formiranje vlade određuje Demokratski savez Kosova, a ne predsjednik Kosova", istakao je Kurti poslije sjednice Generalnog odbora Samoopredjeljenja.

Takođe, Kurti je potvrdio da ove godine neće biti nove vlade, već u januaru, kada će se dogovoriti sa DSK oko podjele državnih funkcija.

"U januaru je pred nama postizanje sporazuma sa DSK", poručio je Kurti.

Lider Samoopredjeljenja je naglasio da i da je DSK odbacila poziciju predsjednika parlamenta, koju je preuzeo potpredsjednik Samoopredjeljenja Glauk Konjufca.

Sa druge strane, Mustafa je odmah nakon toga odgovorio Kurtiju, istakavši da Samoopredjeljenje nosi teret da odredi i utvrdi datum formiranja vlade, a ne njegova stranka.

"DSK ne postavlja datume. Datume utvrđuje stranka koja je izašla kao pobjednik na izborima, stranka koja dobija mandat za formiranje vlade. Međutim, DSK insistira na što skorijem uspostavljanju institucija, ali to ne znači da će DSK nužno postati dio vlade", naglasio je Mustafa.

Lider DSK je poručio i da je odgovornost pobjednika izbora da izbjegava odlaganja i eliminiše prepreke za izgradnju institucija.

"Mi smo uradili svoj posao, deblokirali smo proces, uprkos tome što nismo bili obavješteni da će Samoopredjeljenje predložiti kandidata iz svoje stranke za predsjednika Parlamenta", dodao je Mustafa.

Ovo nije prvi put da poslije izbora Samoopredjeljenje i DSK okrivljuju jedni druge za kašnjenje u stvaranju vlade, navodi Gazeta Express.

Čak su poslanici Samoopredjeljenja više puta pretili novim izborima, ukoliko DSK ne bude riješena da uđe u vladu i preuzme pozicije koje joj je dodjelilo Samoopredjeljenje, navodi se dalje.

Stranka Albina Kurtija na izborima 6. oktobra osvojila je 29 poslanika, dok je stranka Ise Mustafe osvojila jedno manje poslaničko mjesto – 28, a za formiranje nove vlade potreban je 61 glas, odnosno još nekoliko manjinskih glasova.

Lider Samoopredjeljenja je istakao da je obezbjedio glasove nesrpskih manjina, koje će glasati za njegovu vladu bez ikakvih uslova.

Prošlo je skoro tri mjeseca od održavanja izbora i više od mjesec dana, od kada su okončane sve izborne procedure, međutim, dvije stranke i dalje ne mogu da se dogovore oko podjele vlasti u narednoj četvorogodišnjoj vladi, podsjeća Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express