Nalazi se van Prištine

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ne može danas da se odazove pozivu predsjednika Kosova Hashima Thaçija na konsultacije oko određivanja mandatara za sastav Vlade, jer se nalazi van Prištine, saopšteno je iz Samoopredjeljenja.

“Predsjednik Kurti danas ne može da se sastane sa predsjednikom, pošto se nalazi van Prištine. Uskoro će obavjestiti predsjednika o mogućim danima i satima sastanka”, piše u saopštenju.

Thaçi je danas pozvao Kurtija kako bi održao konsultativni sastanak oko određivanja mandatara za sastav nove Vlade Kosova, a nakon jučerašnjeg konstituisanja Skupštine.

Inače na jučerašnjoj konstituitivnoj sjednici je izabrano i predsjedništvo novog saziva Skupštine Kosova na čelu sa Glaukom Konjufcom iz Pokreta Samoopredjeljenje, čime je otvoren put za formiranje nove Vlade Kosova.

Ustav nalaže da predsjednik Kosova, nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu većinu za formiranje vlade u Skupštini, predlaže kandidata za premijera.

Taj kandidat ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav vlade Skupštini, u cilju izglasavanja, za šta je potrebna prosta većina od 61 glasa poslanika.

Ukoliko sastav ne dobije većinu, predsjednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure.

Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere vlada, onda se raspisuju novi izbori.

Izvor: Kosovo Online