Novi cjenovnik usluga

Korisnici mreže kosovskog mobilnog operatera Vala umjesto dosadašnjih devet euro centi po minuti razgovora, od početka novembra ovu uslugu plaćaju skuplje za četiri centa, prenosi Koha.

Elektronsko regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije potvrdilo je za list Koha Ditore novi cjenovnik usluga mobilinih operatera na Kosovu, mada su precizirali da tarife usluga maloprodajne mobilne telefonije nije u nadležnosti ove institucije, osim roming tarifa u zemljama Zapadnog Balkana.

Na petnaest centi po minuti razgovora poskupjeli su pozivi usmjereni ka drugim operaterima na Kosovu, a porasla je cijena i SMS usluga sa dva centa, koliko je iznosila do sada, na šest centi.

Nije Vala jedini operater na Kosovu koji je povećao svoje usluge, to je odnedavno učinio i IPKO.

Od novembra, umjesto 9 svaki poziv u IPKO-voj mreži košta 13 centi, dok cijena za SMS već iznosi 6. centi.

To regulatorno tijelo je saopštio da sve ostale maloprodajne tarife određuju sami operateri.

Prema toj instituciji do porast cijena za operatere mobilne telefonije došlo je jer korisnici sve više koriste manje tradicionalne usluge poziva koje su zamenili aplikacijama za komunikaciju na mreži.

"Upotreba komunikacionih aplikacija direktno je uticala na pad tradicionalne upotrebe usluga, a samim tim i na pad prihoda za operatere, dok su sa druge strane operativni i kapitalni troškovi porasli za operatore, koji neprestano proširuju oblast pokrivanja, održavanja, modernizaciju mreže...", dodaje Regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore