Nakon razgovora sva trojica pauštena na slobodu

Policija Kosova privela je u petak uveče u Klini tri osobe zbog ispisivanja grafita u ovom gradu, saopšteno je iz Policije. Prema navodima prištinske Gazete Express, u pitanju su grafiti na kojima su iscrtani likovi Albina Kurtija, Xhelala Sveçla i Marka Đurića.

Nakon razgovora, trojica mušakaraca su puštena na slobodu. Slučaj se dalje istražuje.

Podsjetimo, brojni grafiti sa likom lidera Pokreta Samoopredjeljenje, Albinom Kurtijem, zajedno s Xhelalom Sveçlom i Markom Đurićem u sredini i natpisom „prevaranti i potčinjeni“ osvanuli su u više gradova širom Kosova, među kojima su Priština i Lipljan, u prethodnim danima, a nakon što je Gazeta Express objavila fotografiju Xhelala Sveçle iz Samoopredjeljenja i direktora takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marka Đurića, za istim stolom tokom radne večere u Tirani, što je izazvalo burne reakcije na Kosovu.

U međuvremenu, uslijedila je reakcija iz Samoopredjeljenja, kada je Arlind Manxhuka, iz sekretarijata za medije ovog pokreta kazao da učešće na međunarodnim konferencijama nije pregovaranje.

„Učešće na međunarodnim konferencijama nije pregovaranje. Sada nema međunarodne konferencije koja bi pozvala Pokret Samopredjeljenje! Poslije pada „Zajednice“ propala je „razmjena teritorija“. Samoopredjeljenje vodi sljedeću vladu“ kazao je Manxhuka, prenosi Gazeta Express.

Podsjećamo, susret predsjednika Kosova, Hashima Thaçija i predsjednika Rusije, Vladimira Putina u Parizu prošle godine, izazvao je brojne reakcije, a posebno na Kosovu. Tako su nedjelju dana nakon sastanka, u Prištini osvanuli grafiti: “Sjever nije Krim“, “Prijatelji sa povlasticama“, „Iz Rusije s ljubavlju“ („From Russia with love“), ali i natpisi „Vladimir Thaçi“ i „Hashim Putin“.

Izvor: KoSSev/Gazeta Express