Mjera Ustavnog suda Kosova nije konačna odluka

Savjet za odbranu ljudskih prava i sloboda pozvao je jučer sve predstavnike sindikata da obustave štrajk sve dok traje suspenzija Zakona o platama u javnom sektoru pred Ustavnim sudom, prenosi Koha.

Taj savjet podsjeća sindikalce i sindikalne vođe da mjera Ustavnog suda Kosova nije konačna odluka i zato predlaže da se, dok se ne produži mjera obustave primene Zakona o platama, obustave štrajkovi i protesti koje su sindikati najavili i realizovali.

“Ustavni sud Kosova u četvrtak je odobrio zahtjev Ombudsmana za privremenom obustavom Zakona o platama, tako što je na tri mjeseca zaustavio primjenu tog akta do konačne odluke”, navodi se u saopštenju Savjeta za odbranu ljudskih prava i sloboda.

Savjet za odbranu ljudskih prava i sloboda podsjeća na to da se u vrijeme kada je Zakon o platama usvojila Skupština Kosova, većina civilnog društva usprotivila tom aktu kao diskriminatornom i protivustavnom, a sada nakon što je Ustavni sud privremeno obustavio primjenu tog zakona, mi smo iznenađeni potpunom tišinom civilnog društva.

Taj savjet se nada da, zbog prirode posla, Sindikat zdravstvenih radnika i Sindikat policije neće stupiti u generalni štrajk koji bi ozbiljno ugrozio zdravlje građana Kosova, bezbjednost građana i stabilnost Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore