Zamjenik ministra finansija u ostavci

Procesi koji su povezani sa izborima i razgovorima oko formiranja buduće vlade mogu uticati na to da Kosovo u 2020. godinu uđe bez budžeta. Iz ministratva finasija ističu da su budžetska davanja sigurna do kraja marta, dok poznavaoci prilika navode da bi prva stvar novih institucija trebalo da bude usvajanje budžeta.

Iako je Ministarstvo finasija na vrijeme izradilo prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 2 milijarde 467 milona eura, zbog ostavke Ramusha Haradinaja, a potom i prijevremenih parlamentarnih izbora, nacrt zakona se nije našao pred poslanicima Skupštine Kosova. Rok do kada bi poslanici Skupštine Kosova trebalo da usvoje budžet je 31. decembar, što je malo vjerovatno uzimajući u obzir da je konstitutivna sjednica Skupštine zakazana za 26. decembar, a nova Vlada Kosova još uvijek nije izabrana. Ipak, sve ovo neće ugroziti bužetske izdatke u prva tri mjeseca naredne godine.

“Ako nema budžeta onda se koristi jedna dvanestina budžeta iz prošle godine za naredna tri mjeseca, od januara do marta. Međutim, ako do 31. marta ne bude izglasan budžet onda se prestaje sa svim plaćanjima, onda ide sve u blokadu, osim plaćanja prema inostranstvu”, rekao je zamjenik ministra finansija u ostavci Fatmir Gashi.

Gashi međutim ne vjeruje da bi moglo doći do ovog scenarija i ističe da bi nove institucije odmah po formiranju trebalo da usvoje bužet za narednu godinu. Istovremeno, finansijski stručnjaci ističu da kašnjenja u usvajanju budžeta nisu dobra za ekonomiju, dok analitičari tvrde da je to pokazatelj početka institucionalne krize.

“Ako se do januara formira vlada rješiće se pitanje budžeta. Nema drugog načina, jer budžet treba da se usvoji što prije. Postoji jedan problem da li će vlada uspjeti da brzo pripremi nacrt budžeta za usvajanje. Ako se desi da se budžet ne usvoji do marta 2020. godine onda neće biti plata za službenike”, rekao je analitičar Blerim Burjani.

Budžet za 2019. godinu odobren je u februaru ove godine, a predstavnici stranaka koje su pobjedile na izborima 6. oktobra, Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova su najavile da će pregledati projekcije budžeta za 2020. godinu u okviru srednjoročnog okvira rashoda koje je napravila odlazeća kosovska vlada.

Siniša Kostić, RTK2