Usvojen zahtjev Ombudsmana

Ustavni sud je jučer presudio da će do kraja marta 2020. obustaviti primjenu Zakona o platama u javnom sektoru, usvojivši zahtjev Ombudsmana za uvođenjem privremenih mjera.

"U pogledu zahtjeva za privremenim mjerama, Ombudsman se pozivajući se na relevantne odredbe Ustava, zakona o Ustavnom sudu i poslovnika Suda, zatražio od Ustavnog suda da 'hitno ukine Zakon br. 06 / L-111 o platama u javnom sektoru'", glasi odluka Ustavnog suda.

Dotičnim zakonom, Skupština Kosova odlučila je prvi put da reguliše isplate zaposlenih koji primaju plate iz budžeta Kosova. Zakonom je bilo propisano da plata predsjednika, premijera i predsjednika Ustavnog suda treba biti smanjena, piše Indeksonline.

Tako bi se, predsjednica Ustavnog suda Arta Rama-Hajdrizi, koja trenutno ima primanja od 2950 eura (dvije hiljade devet stotina pedeset eura), a i ostale sudije po novom zakonu bi se isplaćivale koeficijentom 9 ili 2151 eura mjesečno (799 eura manje od trenutne plate!).

Obustava ovog zakona znači da plate svih spomenutih osoba i onih koji primaju plate iz državnog budžeta se ne smiju mijenjati do 30. marta 2020.

/Indeksonline/