Bivši ministar spoljnih poslova Kosova

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi najavio je, da će Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell, imenovati slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka na mjesto specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije.

"Saznao sam iz tri različita izvora, da Borell ozbiljno razmišlja o imenovanju Miroslava Lajčaka za izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije. Ministar Lajčak je cjenjen, ali mislim da specijalni izaslanik ne bi trebalo da bude iz zemlje koja nas nije priznala", napisao je Selimi na svom Twitter profilu.

Da EU treba da imenuje specijalnog predstavnika za dijalog između Prištine i Beograda, izjavio je i poslanik CDU i novi izvjestilac Saveta Evrope za Kosovo Peter Bayer, tokom nedavne posjete Kosovu i sedištu Demokratskog saveza Kosova.

Do sada su specijalne predstavnike za dijalog između Kosova i Srbije imenovale Sjedinjene Američke Države. State Department je imenovao Mathewa Palmera, dok je američki predsjednik Donald Trump imenovao ambasadora Richarda Grenela.

Sve strane zainteresovane za nastavak dijaloga, Francuska, Njemačka, SAD i Evropska unija, čekaju stvaranje novih institucija na Kosovu, kako bi se započeli napori da se strane vrate za pregovarački sto.

Ukoliko Lajčak bude postavljen za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije, bio bi prvi put da dve ključne figure EU za dijalog dolaze iz dvije zemlje, koje još uvijek ne priznaju nezavisnost Kosova, Josep Borrell iz Španije i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express