Zamjenica lidera LDK

Mjesto predsjednika bio je kamen spoticanja za pregovaračkim stolom o koalicionom sporazumu između Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, a zamjenica lidera LDK Vjosa Osmani smatra da bi to pitanje trebalo riješiti na drugačiji način, prenosi Zeri.

Osmani, koja je i kandidat stranke za premijera na izborima održanim 6. oktobra, rekla je da je insistirala na tome da pitanje budućeg predsjednika Kosova ne bi trebalo da bude dio političkih pregovora.

Ona je podsjetila da je LDK prije izbora rekla da pozicija predsjednika ne bi trebalo da bude dio podjela pozicija unutar koalicije, već da se postigne preliminarni dogovor za zajedničkog kandidata.

"Insistirala sam na tome da pitanje izbora predsjednika ne bi trebalo da bude dio političke trgovine. Svakako ćemo insistirati da mjesto predsjednika ne bude uključeno u podjeli pozicija unutar koalicije, već neka vrsta preliminarnog dogovora da imamo zajedničkog kandidata. Najbolje bi bilo da bude neko izvan naših partija, jer bi tako učinili čast toj instituciji. Bilo bi dobro da se postavi neka ličnost koja ima uticaj na cio politički spektar”, smatra Osmani.

Prema izjavama zvaničnika dvije stranke danas neće biti sastanaka Samoopredjeljenja i LDK.

Izvor: Kosovo Online/Zeri