Dvije sedmice nakon izbora

Dvije nedjelje nakon izbora koji su doneli novu vlast i više od 3 mjeseca nakon što je vlada Haradinaja podnela ostavku, sa računa Ministarstva spoljnih poslova uplaćeno je 90.000 dolara američkoj kompaniji za koju se čini da je registrovana tek ove godine.

Ministar Behgjet Pacolli je pronašao kompaniju Global Strategic Advisory Service koja treba da mu pomogne da dođe do vladinih zvaničnika i američkih privrednika u smislu lobiranja, prenosi KTV.

Ovaj sporazum je objavljen na vebsajtu Ministarstva pravde SAD, objavljivanje takvih sporazuma američkih kompanija povezanih sa strankama u drugim državama je obavezno.

Tačka 9 sporazuma, u kojoj se opisuju obaveze strana, u ovom slučaju kompanije, precizira da će kompanija posredovati u kontaktima između zvaničnika Vlade SAD-a i preduzeća ove države sa Vladom Kosova.

U stavu 10, u kom se opisuju političke aktivnosti kompanije, navodi se da se očekuje da ona savjetuje Ministarstvo, između ostalog, kako da sprovodi pitanja koja su identifikovana kao pitanja od interesa, bez preciziranja o kakvim bi interesima moglo da se radi.

Na ovom mjestu se takođe pojašnjava da će MSP dobijati savjete ove kompanije o tome kom bi se američkom zvaničniku trebalo obratiti u različitim prilikama, kao i tumačenje njihovih povratnih informacija i odgovarajući odgovor na njih.

Uplata od 90.000 dolara ovoj kompaniji izvršena je 17. oktobra ove godine, što je navedeno kao dan kada je postignut sporazum s Ministarstvom, ali o tome zvaničnog ugovora nema.

„Pismo saglasnosti poslato je Ministarstvu spoljnih poslova 17. oktobra 2019, ali potpisana verzija još uvek nije vraćena“, objašnjavaju iz kompanije.

Kompanija je u vlasništvu Džejmsa Mangesa (Jamesa C. Menges) koji je blizak Rudiju Đulijaniju (Rudy Giuiliani), bivšem gradonačelniku Njujorka, a sada advokatu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Osim Mengesa, u dokumentima se navodi i ime advokata Terija Kampoa (Terry T. Campo), koji nije odgovorio na pitanja televizije da iznese svoj stav.

Slično kao i do sada, Ministarstvo spoljnih poslova ponovo nije odgovorilo na pitanja televizije, kako bi između ostalog otkrili i koliki je iznos ugovora sa ovom kompanijom.

Izvor: Koha / Kossev