Sastanci lidera stranaka u toku

Lideri Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova Albin Kurti i Isa Mustafa sastali su se kako bi usaglasili stavove oko formiranja buduće vlade. Novinarima su nakon sastanka izjavili da će koalicioni sporazum biti potpisan u naredna 3 do 4 dana. U međuvremenu radne grupe nastavljaju usaglašavanje programa ovih stranaka, dodaju Kurti i Mustafa.

Prijedlog Albina Kurtija o sporazumu koji će omogućiti skoro formiranje vlade naišao je na odobravanje predsjednika Demokratskog saveza Kosova.

“U međuvremenu ćemo nastaviti sastanke, poput onih koji se odvijaju između naših radnih grupa, kako bi usaglasili program vlade, koji do ovog trenutka ima 26 strana. Kada budemo dobili podršku u skupštini potvrdićemo novu kulturu formiranja vlade, drugim riječima saglasili smo se oko kretanja novim tempom”, izjavio je Kurti.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je izjavio da nisu razgovarali o poziciji predsjednika, kao ni o podeli ministarstava. Mustafa je dodao da će se sastati sa predstavnicima Srpske liste i da će rješenje zavisiti od ishoda razgovora.

“Ako se Samoopredjeljenje potvrdi kao prva partija smatramo da mandatar treba da pozove na sporazum o saradnji. Bićete obavješteni kada budemo razgovarali o podjelama ministarstva. Prvo ćemo da razgovaramo sa Samoopredjeljenjem, a onda ćemo obavjestiti javnost. Što se tiče Srpske liste i ostalih partnera, zavisiće od mandatara. Mandatar za formiranje vlade treba da preuzme inicijativu da pozove sve partnere”, rekao je lider DSK.

Lider Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić očekuje brzo formiranje Vlade, jer su Samoopredjeljenje i DSK usaglasili svoje stavove. Rašić tvrdi da postoji mogućnost da bude uključen u institucije.

“Imam neke ideje koje ću u datom momentu predložiti budućem premijeru i kada bude došlo do toga trudiću se da to bude jedna dobra performansa namjere za suživot, uz međusobno poštovanje, jer to je osnova komunikacije”, naveo je Rašić.

Prema nezvaničnim rezultatima najveći broj glasova je osvojio Pokret Samoopredjeljenje, za kojim slijede Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova. Spekuliše se da Samoopredjeljenje i DSK, najvjerovatnije neće imati prostu većinu za formiranje Vlade, za šta će im biti potrebna podrška nevećinskih stranaka.

Tijana Danić, RTK2