Razgovarano i o položaju tamošnjih Bošnjaka i Albanaca

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti sastao se jučer sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom koji je kandidata za premijera Kosova informisao o zahtjevu za poseban status Sandžaka.

Na sastanku je, saopšteno je iz Samoopredjeljenja, razgovarano o situaciji u Sandžaku, položaju tamošnjih Albanaca i Bošnjaka, kao i njihovim težnjama za radom i razvojem ka dostojanstvenom i, kako se navodi, životu bez diskriminacije od Beograda.

“Kurti i Ugljanin složili su se da progon i zločini nad nesrpskim zajednicama u Sandžaku treba prikupiti i javno predstaviti kako bi se Srbija suočila sa prošlošću, ali i bila primorana da prestane sa diskriminacijom”, navodi se u saopštenju.

Iz Samoopredjeljenja je saopšteno da je Ugljanin čestitao Kurtiju na demokratskim izborima i pobjedi Samoopredjeljenja i izrazio želju da nova vlada bude formirana što je prije moguće.

“Na ovom prijateljskom sastanku Ugljanin je čestitao predsjedniku Kurtiju na demokratskim izborima i pobjedi Pokreta Samoopredjeljenje. On je izrazio želju da se institucije formiraju što prije, kako bi se promjene, za koje su građani Republike Kosovo glasali sprovele što prije”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Kurti Ugljanina upoznao sa političkom situacijom na Kosovu, uoči formiranja novih institucija i prioritetima nove vlade.

“Zapošljavanje i pravda za sve i bez razlike dva su glavna cilja koji povezuju ljude i unapređuju zemlju”, rekao je Kurti.

Sastanku su prisustvovali i drugi visoki zvaničnici ove dvije stranke.

Izvor: Kosovo Online