U oblasti ekonomije, bezbjednosti i politike

Vlasti na Kosovu strahuju od obima ruskog i kineskog uticaja u regionu ako bi zaživeo balkanski „mini-Šengen“, iniciran na sastancima lidera Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, javlja Radio Slobodna Evropa.

Odlazeći premijer Kosova Ramush Haradinaj smatra da bi inicijativa „mini-Šengen“ mogla da našteti i ugrozi Kosovo, jer između ostalog omogućava povećanje ruskog i kineskog uticaja na Balkanu, a samim tim i na Kosovu.

Inicijativa „mini-Šengen“ na koju nas pozivaju Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev je samo produžetak ruskog i kineskog uticaja na Balkanu, naglasio je Haradinaj i dodao da ta inicijativa nije u interesu Kosova.

„Rusija i Kina imaju svoje uticaje u Beogradu, u oblasti ekonomije, bezbjednosti i politike. Uspostavljanjem te inicijative, taj uticaj proširiće se na čitav region“, rekao je Haradinaj.

Bivši izaslanik Albanije pri UN i predsjednik Albanske diplomatske akademije Lisen Bashkurti izjavio je da vlasti na Kosovu strahuju od obima ruskog i kineskog uticaja u regionu, ukoliko bi zaživjela inicijativa „mini-Šengen“, koja je inicirana na sastancima lidera Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Bashkurti je, govoreći za Radio Slobodna Evropa, rekao da vjeruje da će zbog načina na koji je sporazum o „mini-Šengenu“ zamišljen između trojice lidera, kao sporazum sa centrom u Beogradu, biti podložan pojačanom ruskom uticaju.

„Postoje mnoge sumnje i nepoznanice, ali jasna je činjenica – stvara se mogućnost i prostor za povećanje ruskog prisustva, interesa i uticaja, ali i drugih faktora izvan evroatlantskog na regionu Balkana“, kaže Bashkurti.

Takođe, on je istakao da je ruski uticaj na zemlje Zapadnog Balkana važan element geopolitike te zemlje.

Lideri Zapadnog Balkana, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama, usvojili su deklaraciju u Ohridu sa ciljem da poboljšaju regionalnu saradnju uključujući slobodno kretanje ljudi i robe.

Inicijativa nije naišla na podršku ne samo odlazeće vlade Kosova, već i stranaka koje bi trebalo da dođu na vlast kao rezultat parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 6. oktobra.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore