IZBORI 2019.

Politički ekspert Mazllum Baraliu izjavio je da na osnovu dosadašnjih izjava iz Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova (DSK) da neće formirati koaliciju ni sa jednom strankom koja je bila dio odlazeće vlade, gotovo je nemoguće da Alijansa za novo Kosovo ili NISMA uđu u vladu.

„Na osnovu glavnog principa tih stranaka koje su bile u opoziciji i koje će potencijalno sada biti na vlasti, rečeno je da neće biti koalicije sa strankama koje su bile u posljednjoj vladi. Iz Samoopredjeljenja je saopšteno da neće formirati koaliciju ni sa kim iz PAN koalicije. Ako se oni pridržavaju tog principa, između njih ne može biti dogovora. Takođe, ni ANK neće imati neku posebnu prednost, sve što mogu dobiti su dva poslanika”, naveo je Baraliu.  

Takođe, poručio je da postoji realan rizik da NISMA ne pređe cenzus.

Prema njegovim riječima, kako druge stranke povećavaju svoje glasove prebrojavanjem, tako se povećava i cenzus za NISMU, pa mogu ostati izvan Skupštine Kosova.

„Veliki je broj biračkih mjesta. Ishod možda neće biti dobar za Inicijativu NISMA, jer sve stranke imaju veći prioritet i više glasova. Dok god ispravke grešaka idu u korist tih političkih stranaka, to je veći cenzus za Inicijativu i teže ga je preći”, istakao je Baraliu.

Koalicija NISMA-ANK-PP trenutno ima samo 25 glasova iznad cenzusa i iako nije zvanično poznato da li će ta koalicija biti dio sedmog saziva parlamenta, stranka ANK Behgjeta Pacollija, objavila je da će ukoliko potencijalnim dvema strankama za formiranje vlade, Samoopredjeljenju i DSK, bude trebao veći broj glasova za jaču vladu, oni su spremni da napustite koaliciju i pridruže se njima.

Izvor: Kosovo Online/Zeri