Podignuto 14 optužnica

Državno tužilaštvo na Kosovu podiglo je optužnice protiv nekoliko osoba koje su na dan izbora vršile krivična djela. Prema tužilaštvu, do sada je podignuto 14 optužnica protiv 18 lica u svim regionima Kosova.

Podnošenje optužnica za KosovaPress potvrdio je portparol tužilaštva, Ekrem Lutfiu.
Lutfiu odvojeno govori o slučajevima i onome za šta se optuženi sumnjiče.
Prema njegovim rečima, tužilaštvo u Gnjilanu podiglo je 3 optužnice protiv 5 lica za delo "povreda prava glasanja", kao i optužnicu protiv jednog za delo "sprečavanje procesa glasanja". Dok su u Prizrenu podignute dve optužnice protiv dve osobe zbog krivičnog dela "povreda tajnosti glasanja“.
Optužnica je takođe podignuta u Uroševcu protiv osobe za krivično delo „povreda slobodne volje birača“.
U Đakovici je bilo najviše posla za Tužilaštvo. Tako je u ovom tužilaštvu podignuto 7 optužnica protiv 7 lica zbog krivičnog dela "povreda tajnosti glasanja“.
U Mitrovici su protiv tri osobe podignute optužnice zbog krivičnih dela "sprečavanje procesa glasanja" i "laka telesna povreda". U Peći je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv dve osobe zbog krivičnog dela "zloupotreba biračkog prava".
Lutfiu kaže da tužilaštvo takođe istražuje koverte koje dolaze iz Srbije za koje je prijavljeno da su kontaminirane.
"Neke od koverti za koje se sumnjalo, uzete su kao materijalni dokazi koji bi trebalo da se upute na detaljnije ispitivanje", saopštio je Lutfiu.