Znatno više nego tokom 2018. godine

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Ekrem Mustafa izjavio je u Skoplju da je tokom ove godine 1.600 migranata ušlo na Kosovo, što je znatno više nego tokom 2018. godine.

Na Forumu ministara EU za pravdu i unutrašnje poslove - Zapadni Balkan, u okviru finskog predsjedavanja Savjetom EU, ministar unutrašnjih poslova Kosova, govorio je o temama kao što su migracije, terorizam i organizovani kriminal.  

Mustafa je na forumu u Skoplju izjavio da je upravljanje migrantskim tokovima, borba protiv krijumčarenja migranata i integrisano upravljanje granicama glavni prioritet, ali prema njegovim riječima, ujedno i glavni izazov.

"Promjena ruta migracijskih kretanja koja je doprinela povećanju broja migranata i izbjeglica na Zapadnom Balkanu, takođe se odražava na Kosovo. Ove godine je bilo 1.600 migranata koji su ušli na teritoriju Kosova ili 300 odsto više nego prošle godine", istakao je ministar unutrašnjih poslova Kosova.

Takođe, istakao je da je Kosovo do sada imalo dovoljno kapaciteta za tretiranje svih migranata, u skladu sa međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava i sprovođenje neophodnih postupaka.

Po pitanju terorizma, Mustafa je poručio da se Vlada Kosova zalaže za jačanje saradnje sa svim državama u regionu bez izuzetaka i da doprinosi naporima regiona, Evropske unije i globalne borbe protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

"Nasilni ekstremizam i terorizam i dalje ostaju jedna od glavnih pretnji domaćoj i globalnoj bezbjednosti. Efikasan odgovor na terorizam zahtjeva uključivanje svih država, međunarodnih agencija za sprovođenje zakona, civilnog društva, ali i građana", zaključio je Mustafa.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express