Parlamentarna grupa da, koalicija ne!

Elbert Krasniqi poslanik partije Egipćana pridružio se parlamentarnoj grupi Samoopredjeljenja, saopštili su iz ovog pokreta. Nakon odbacivanja glasova iz Srbije, ovom pokretu i LDK potrebna su još četiri poslanika kako bi formirali vladu bez treće partije. Nakon Krasniqijevog pridruživanja, fale im još tri.

"Smatrajući blisku saradnju kao prioritet dogovorili smo se da će budući poslanik Skupštine Kosova, gospodin Elbert Krasniqi biti dio parlamentarne grupe Samoopredjeljenje u sedmom sazivu skupštine“, saopšteno je iz Samoopredjeljenja.
Predsjedništvo Samoopredeljenja, na čelu sa Albinom Kurtijem sastalo se danas sa predsjednikom partije Egipćana, Elbertom Krasniqijem i njegovim saradnicima Xhevdetom Neziraj i Fazlijem Stollaj. Jedna od tema razgovora bila je i politička situacija na Kosovu nakon vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra.
Iako su dvije vodeće stranke LVV i LDK na nedavno održanim izborima, prema preliminarnim rezultatima osvojile 61 poslaničko mjesto i obezbjedile mogućnost za formiranje nove kosovske vlade, nedavna odluka kosovskog Vrhovnog suda onemogućila je takav scenario.
Vrhovni sud je prihvatio žalbu koalicije NISMA-AKR-PD da se odbace glasovi pristigli iz Srbije kao neregularni, čime je smanjen cenzus dovoljno da ova koalicija uđe u kosovsku skupštinu sa 6 poslanika. To je dovelo i do toga da sa novom raspodelom poslaničkih mandata (LVV-29, LDK-28) nije moguće da novu kosovsku vladu čine samo ove dvije partije.