Urbane sredine na Kosovu

Zbog zagađenosti vazduha, naročito u urbanim sredinama, na Kosovu svake godine 852 osobe prevremeno umre, rečeno je na konferenciji koju je povodom Konvencije o pravima deteta održala Koalicija nevladinih organizacija za zaštitu dece na Kosovu (KOMF), prenosi Koha.

Prema istraživanju Akcije za majke i decu (AMC) zagađenost vazduha posebno pogađa decu koja žive u gradskim sredinama.
"Prema podacima Svetske banke, procenjuje se da zagađenje vazduha na Kosovu izaziva 852 prevremenih smrti, 318 novih slučajeva hroničnog bronhitisa, 605 hospitalizovanih slučajeva i 11.900 hitnih intervencija svake godine“, rekao je izvršni direktor AMC Vlorian Moliqaj.
Moliqaj je ukazao da se kod osoba koje su bile izložene zagađenom vazduhu tokom detinjstva može očekivati stagnacija u fizičkom i psihičkom razvoju tokom života.
"Studije pokazuju da dugoročna izloženost zagađenju vazduha kod ljudi,a posebno dece, izaziva zastoj u psihološkom i fizičkom razvoja. Izlaganje vazduhu negativno utiče na dečiji razvoj mozga, pamćenje, društvene akcije i sticanje veština uopšte. Pored dece, zagađenje vazduha utiče i na trudnice, prouzrokuje prevremeni pobačaj prilikom rođenja, malu porođajnu težinu", rekao je Moliqaj i dodao da je dugotrajno izlaganje zagađenju vazduha faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.
Iz Koalicije nevladinih organizacija za zaštitu dece na Kosovu pozivaju nadležne institucije da se pozabave ovim pitanjem i pronađu način za rešavanje ovog problema.
"KOMF preporučuje institucijama da razviju politike koje se bave zagađivanjem. sprovesti istraživanje o uticaju vazduha na zdravstvena istraživanja zemalja sa sličnim problemima alociraju dovoljan budžet za pružanje tačnih podataka o zagađivačima vazduha, osiguravaju alternativne načine zagrevanja za razvoj kampanja i kampanja za zaustavljanje uglja u školama", rekao je specijalista za praćenje Bukureza Surduli dao je preporuke u vezi sa zagađenjem.