Trenutno u ovom fondu ima oko 158 hiljada eura

U poređenju sa prethodnim vladama Kosova, vlada Ramusha Haradinaja potrošila je večinu sredstava iz Fonda rezervi i samo u martu 2018. godine premijer je izdvojio 500.000 eura za obilježavanje 550. godišnjice smrti Gjerđa Kastriota Skenderbega, piše Zeri.

Od skoro 5 miliona eura, izvršna vlast Ramusha Haradinaja do sada je potrošila preko 4.600.000 eura. Trenutno je u ovom fondu oko 158 hiljada eura, navodi se u devetomjesečnom izvještaju o troškovima.

Ministar finansija Bedri Hamza u početku se usprotivio trošenju sredstava ali je vlada Kosova nastavila sa izdvajanjem novca iz Fonda rezerve i u 2019. godini.

Visar Rushiti iz Demokratije, kaže da je svaka vlada trošila novac iz Fonda reserve ali u poređenju sa ranijim vladama, Haradinajeva se posebno ističe.

Rushiti tvrdi da za raspodjelu tih sredstava nije bilo dovoljno opravdanja.

"Ono što mi ne znamo tačno kao civilno društvo za šta su tačno dodjeljivana ta sredstva, manje se vodilo računa u trošenju i, naravno, to ostavlja mogućnost za razna nagađanja", kaže on.

Ekonomski stručnjak Naim Gashi trošenje sredstava iz Fonda naziva zloupotrebom.

 "Uvijek postoji opasnost, u svakoj državi, požar, zemljotresi", kaže Gashi i dodaje da, rashodi iz državnog fonda rezervi nisu manji ni tokom 2018. godine, kada je, kako je navedeno u izvještaju potrošeno 7.634.992 eura a samo 222 hiljade eura ostalo je neiskorišćeno iz ovog fonda.

Izvor: Kosovo Online/Zeri