Uskoro prve optužnice

Predsjednik Udruženja ratnih veterana "OVK", Hysni Gucati, potvrdio je za KosovoPress navode medija da su pojedinim bivšim pripadnicima "OVK" oduzeti pasoši i zabranjeno da putuju u inostranstvo, prenosi Koha.

"Pasoši su im oduzeti i nekima od njih nije dozvoljeno da putuju u inostranstvo, zato smo pod utiskom da će prve optužnice biti podignute. Vjerujemo da će do toga doći u toku ovog mjeseca, ili u decembru", rekao je Gucati za KosovaPress.
Ovaj utisak potvrdili su im i predstavnici međunarodne zajednice na sastancima, tvrdi, i podsjeća da je do sad oko 250 članova Udruženja ratnih veterana "OVK" primilo pozive.
Gucati je za KosovaPress govorio i o fondu kosovske vlade za pravnu pomoć optuženima pred Specijalnim sudom koji iznosi 1.5 milion eura. On smatra da ova sredstva neće biti dovoljna za odbranu osumnjičenih.
"Znamo da ako se desi da optužnice budu podignute sutra, novca neće biti dovoljno. Pozivamo sljedeću vladu da poveća fondove za odbranu OVK ratnih veterana i da ih država zaštiti“.
Prema pisanjima medija, do sada je već 70.000 eura dodeljeno njima četvorici - Lahiju Brahimaju (40.000 eura), Sulejmanu Selimiju (13.822 eura), Samiju Lushtakuu (9.187 eura) i Mahiru Hasaniju (6.991). Posljednjoj trojici sredstva su odobrena u februaru ove godine, dok su Brahimaju dodeljena u martu, ali je za to javnost saznala tek početkom ovog mjeseca.
Ovim fondom upravlja Kancelarija za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog tužilaštva Ministarstva pravde. Ova Kancelarija je inače pod istragom tužilaštva u Hagu zbog ometanja istrage, a do sada su ispitani direktor ove kancelarije, Driton Lajç, i službenik ove kancelarije, Rilind Berisha, ali i kosovski ministar pravde u ostavci, Abelard Tahiri.