Mobilisali cijeli sistem samo da bi prešli cenzus

NISMA je mobilisala ceo sistem, samo da bi prešla cenzus, to je vrlo sumnjiv politički scenario iz kog se ne može isključiti novac i korupcija, rekao je juče potpredsednik Samoopredeljenja (LVV), Glauk Konjufca, prenosi Gazeta Express.

Jučerašnji dan u Centru za brojanje i rezultate u Kosovu Polju, obeležila je razmena optužbi između LVV i NISMA-AKR-PD o opstruisanju procesa ponovnog brojanja glasova sa preko 1400 glasačkih mesta. Rivalitet između ova dva politička subjekta se rasplamsao kada je krajem ove nedelje kosovski Vrhovni sud proglasio glasove iz Srbije neregularnim – odluka zbog koje je NISMA-AKR-PD ipak prešla cenzus i postala deo nove Skupštine Kosova.
LVV koji je odbacivanje glasova iz Srbije tražio i tokom ovog, ali i tokom ranijih izbornih procesa, sada ovu odluku vidi kao pokušaj manipulacije.
"Kada su videli da NISMA-AKR-PD ne prolazi, mobilisali su se da nađu rešenje. Prvo rešenje je bilo odbacivanje glasova iz dijaspore“.
LVV je u ovom izbornom procesu već dobio jedan od zahteva na Vrhovnom sudu – zahteva da se oko 5.000 glasova dijaspore poslatih na vreme, a pristiglih nakon roka predviđeno za ovu vrstu glasanja, ipak uključe u brojanje i postanu deo konačnog rezultata izbora.
Međutim, kako on to objašnjava, ove glasove bilo je teže oboriti nego srpske, zbog čega je NISMA-AKR-PD pristupila "lakšoj" taktici koja, podvlači Konjufca, "nije naškodila Srpskoj listi".
"Kada to nisu mogli da ostvare, odabrali su lakši cilj. Hajde da uklonimo oko 3000 glasova Srpske liste, zbog kojih oni neće izgubiti nijedno poslaničko mesto. Srpska lista nije pretrpela posledice zbog toga. Oni su trgovali i pogađali se sa ovim glasovima koji nisu naškodili Srpskoj listi, već LVV“, rekao je Konjufca, prenosi Gazeta Express.
Borbu NISMA-AKR-PD da pređe cenzus vidi kao "borbu protiv LVV".
"Ovo je bio savršen scenario za one koji se bore protiv LVV. Da NISMA-AKR-PD nije uspela sa ovom žalbom, pronašli bi neke druge glasove među kojima nisu njihovi jer je ceo sistem mobilisan samo da bi NISMA-AKR-PD ušla u skupštinu".
Ovu koaliciju optužuje i za lažni patriotizam, jer su 2014. i 2017. kada je LVV podneo istu žalbu, stranke iz ove koalicije "zatvorile oči i rekle – to je zakon“.