Nagađanja medija

U očekivanju potvrde konačnih rezultata vanrednih izbora, održanih 6. oktobra, mediji nagađaju ko će biti novi šef diplomatije.

Nakon spominjanja publiciste Vetona Surroia kao mogućeg ministra spoljnih poslova, sada se piše i o Ditmiru Bushatiju, bivšem šefu diplomatije u vladi Albanije.

I Suroi i Bushati se spominju kao ministri spoljnih poslova u mogućoj vladi Pokreta samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, dveju stranaka koje su osvojile najviše izbornih glasova na proteklim izborima.

Zeri podseća da je Bushati bio jedan od najvećih protivnika ideje o promjeni granice između Srbije i Kosova.

Bushati je bio ministar spoljnih poslova u vladi albanskog premijera Edija Rame, a na toj funkciji ga je zamenio Gent Cakaj, koji je porijeklom s Kosova. Cakaj je u kabinetu Edija Rame vršilac dužnosti šefa dilomatije.

Zeri piše da je Bushati prošle sedmice u jednom intervjuu otkrio detalje o ideji promjene granica, čemu se, kako je rekao, oduvijek suprotstavljao. Tvrdi i da na svom stolu ima mapu koja pokazuje plan te podjele.

Dodaje se da je aktuelni predsjednik Kosova Hahim Thaçi, takođe, promovisao tu ideju podjele Kosova, za šta je imao punu podršku Rame, te da je upravo zbog protivljenja toj ideji Bushati smjenjen sa mjesta ministra spoljnih poslova Albanije.

Sada je Bushati takođe jedno od mogućih imena koje će lideri Samoopredjeljenja i LDK, Albin Kurti i Isa Mustafa, kandidovati za ministra spoljnih poslova Kosova, navodi Zeri.

U međuvremenu, Vjosa Osmani, koja je kandidatkinja za premijera LDK, izjavila je danas da ne želi mjesto šefa diplomatije u novoj vladi, što, kako se navodi, takođe postoji kao mogućnost.

Osmanijeva je rekla da ne razmišlja o toj poziciji, već da razmišlja o tome kako da prvo pomogne, kako je rekla, "svojoj zemlji, zatim koaliciji i boljoj zastupljenosti LDK-a".