Nedostatak mehanizama odgovornosti

Više od mjesec dana prošlo je od održavanja parlamentarnih izbora, ali s obzirom da još uvijek nema naznaka kada bi moglo da dođe do formiranja nove vlade, poslove posljednja četiri mjeseca obavlja vlada na čijem je čelu do podnošenja ostavke bio Ramush Haradinaj, prenosi Koha.

Stručnjaci za politička dešavanja na Kosovu kažu da je kontinuirani institucionalni vakuum posljedica nedostatka političke stabilnosti koji se, prema njihovim riječima, posljednjih godina kontinuirano odražava.

Ekspert za politička dešavanja na Kosovu Donika Emini kaže da je, uprkos ostavci premijera, vlada aktivna u donošenju odluka, ali se one mogu pokazati štetnim.

"Faza tranzicije je loša i zbog toga što nije bilo puno pažnje i javnosti i civilnog društva, baveći se uglavnom izbornim rezultatima i davanjem prioriteta izbornom procesu i predizbornoj kampanji. Odnosno, vlada je imala luksuz da donosi odluke koje mogu biti čak i štetne i koje možemo razumijeti tek nakon što mandat istekne i nova vlada počne da radi", rekla je Emini.

Emini je naglasila da je vrlo često slučaj da se projekti koji su započeti i ostavljeni na pola ili su samo predloženi od strane nekih ministarstava rade ponovo od početka i zahtjevaju i vrijeme i resurse.

Stav političkog analitičara Artona Demhasaja je da nefunkcionisanje vlade u potpunosti, stvara mnoge probleme zbog nedostatka mehanizama odgovornosti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore