Tokom posjete Kosovu

Sumnja se da su se 15 srpskih studenata otrovali hranom tokom posjete Kosovu. Oni su pomoć zatražili u prizrenskoj bolnici gdje su i zbrinuti.

Studenti za koje se sumnja da su se otrovali hranom, hospitalizirani su u bolnici u Prizrenu, prenosi list Sinjali.
Vijest je potvrdio glavni sanitarni inspektor Ibrahim Tërshnjaku. Rekao je da je riječ o studentima Fakulteta istorije koji su došli u posjeti iz Beograda.
"Studenti su hospitalizirani zbog sumnje na trovanje hranom. Infektivno odjeljenje pružilo je pomoć bolesnim pacijentima i brine se za njihov oporavak”, rekao je za Signal Journal.
Sumnja se da su se studenti otrovali hranom na četiri različita mjesta.
"Mjesta koja smo pregledali su dvije crkve u kojima su studenti konzumirali hranu, jedna je bila u selu Dragunac kod Novog Brda, zatim je šest učenika jelo u jednoj ćevabdžinici u Gračanici, zatim u prizrenskoj crkvi i u jednoj slastičarnicu u gradu Prizrenu", dodao je Tërshnjaku.
Zbog tih sumnji dvije su lokacije zatvorene.
"Kako bi se provjerilo higijensko-sanitarno stanje i analiza prehrambenih proizvoda u pogledu njihove sigurnosti, privremeno su zatvorena dva lokala, ćevabdžinica u Gračanici i slastičarnica u Prizrenu, sve dok rezultati analize ne budu dostupni. Vjerskim objektima također je naređeno da poduzimaju sanitarne mjere opšte higijene, na osnovu naloga inspekcije u ovim mjestima", potvrdio je glavni sanitarni inspektor.
Studenti su, nakon što im se stabilizovalo zdravstveno stanje nakon liječenja, otputovali za Beograd.