Tri najviše rukovodeće funkcije na Kosovu

Od tri najviše rukovodeće funkcije na Kosovu, stranke koje imaju za cilj formiranje sljedeće vladajuće koalicije, Pokret Samoopredjeljenje (PS) i Demokratski savez Kosova (LDK), složile su se o jednom položaju, o premijeru, koji je povjeren pobjedničkoj stranci PS i njihovom kandidatu Albinu Kurtiju.

U međuvremenu, za ostale dvije funkcije, mjesto predsjednika Skupštine, ali i mjesto predsjednika Kosova, koje se može promjeniti nakon isteka ustavnog mandata aktuelnog predsjednika, Samoopredjeljenju i LDK ostaje da razgovaraju na nivou stranačkih lidera.

Pregovore o funkciji predsednika potvrdio je i lider LDK Isa Mustafa, koji je u petak poslije sastanka Predsjedništva LDK rekao da će se sa Pokretom Samoopredjeljenje dogovoriti i o tom mjestu prije formiranja Vlade Kosova.

Rekao je da lično nije izrazio želju za tom funkcijom, ali se založio u prilog dogovora u vezi funkcije šefa države.

Aktuelni predsjednik Hashim Thaçi ima ustavni mandat do 2021. godine ali, uprkos toj činjenici, Samoopredjeljenje i LDK takođe upozoravaju na mogućnost postizanja sporazuma o predsjedniku koji će biti izabran 2021.

U međuvremenu, tokom sastanaka na nivou radnih grupa, Samoopredjeljenje i Demokratski savez su, prema riječima svojih predstavnika, dogovorili program vlade.

Ovaj sporazum, prema analitičaru Grupe za pravna i politička istraživanja Përparima Kryeziua, predstavlja iskorak u pregovorima o koaliciji.

“Nedavni izvještaji dokazuju da postoji približavanje programa obje stranke koje proizlazi iz volje i saradnje ovih stranaka, iako pripadaju različitim političkim formatima. To je veoma važno jer uspjeh vlade zavisi upravo od programa upravljanja”, rekao je Krieziu za Radio Slobodna Evropa.

Tokom pregovora, Samoopredjeljenje i LDK su potrošili znatnu količinu pregovaračke energije u smanjenju broja ministarstava.

Od 21 ministra na dužnosti odlazećeg premijera Ramusha Haradinaja, sljedeća koalicija tvrdi da će taj broj smanjiti na 12 ministarstava, od kojih će 10 pripadati Pokretu Samoopredjeljenje i Demokratskom savezu Kosova, i dva entitetima iz nevećinskih zajednica, odnosno jedno ministarsko mjesto za srpsku zajednicu i jedno za nesrpske zajednice.

Kryeziu kaže da dva lidera glavnih stranaka imaju obavezu da pregovarački proces zaključe sporazumom, tako da Kosovo što prije dobije novu Vladu.

“S obzirom na to da se Kosovo nalazi na krucijalnoj prekretnici i imajući u vidu rezultate izbora od 6. oktobra koji su pokazali volju građana za promjenama, smatram da ove dvije stranke imaju nacionalnu odgovornost da što je moguće prije postignu koalicioni sporazum. Da formiraju Vladu Kosova i da osiguraju da ispunjavaju sve obaveze koje su dobili povjerenjem glasača tokom izbora 6. oktobra”, rekao je Kryeziu.

Tokom razgovora između radnih grupa, predstavnici dva politička subjekta izjavili su da su uspostavili zajedničke programske tačke kako bi postigli jedinstveni program upravljanja.

Potpredsjednik Samoopredjeljenja, Glauk Konjufca, kaže da je strategija dveju stranaka bila postizanje veće usaglašenosti, počevši od zajedničkih stavova, kako bi se došlo da rješavanje malo težih problema.

“Postoje ozbiljni razgovori, jer su se građani Kosova svojim glasanjem odlučili za neophodne promjene na Kosovu” rekao je Konjufca.

Nakon nedavnog sastanka Samoopredjeljenja i LDK, Avdullah Hoti iz LDK-a izjavio je da je postignuta saglasnost oko programskih tačaka, dok stranačka tijela i lideri sada moraju da odlučuju o drugim pitanjima.

“U mjeri u kojoj smo dobili mandat, dogovorili smo se o strukturi vlade i načinu na koji će institucije biti strukturirane. Sada je na političkim liderima da odluče o formiranju Vlade Kosova”, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore