Stručnjak za izborni proces

Stručnjak za izborni proces Blerim Vela ocjenio je sinoć da će Samoopredjeljenje, u novom sazivu Skupštine Kosova, imati 32 poslanika.

Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra na Kosovu, Pokret Samoopredjeljenje imaće 32 mjesta u novom sazivu parlamenta, napisao je Vela u postu na Facebooku.

Demokratski savez Kosova imaće 29 poslanika. Demokratska partija Kosova imaće 25 mjesta u sljedećoj skupštini, dok će 14 mjesta biti rezervisano za koaliciju Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije.

Od manjina, Srpska lista imaće 10 poslanika. Iz redova bošnjačkog korpusa, Koalicija Vakat će imati dva poslanika, dok će NDS imati jednog poslanika.

Proračun broja poslanika uradio je stručnjak za izborni proces Blerim Vela i prema njegovoj računici izborni prag nije prošla koalicija Inicijativa Fatmira Limaja, AKR Behgjeta Pacollija i PD.

Ipak, nakon što su sinoć prebrojani i posljednji glasovi dijaspore, koalicija Inicijativa-AKR-PD saopštila je da je prešla cenzus.

Inicijativa je izašla sa saopštenjem u kojem navode da su prešli cenzus i uspeli da dobiju 5,02 odsto glasova.