Premijer u ostavci

Na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade premijer u ostavci Ramush Haradinaj nije želeo da komentariše stav kandidata za budućeg premijera Albina Kurtija da Srpsku listu ne želi u Vladi Kosova, a takođe nije komentarisao ni poziciju Kurtija oko nastavka dijaloga, rekavši da mu narod vjeruje čim ga je glasao. Govoreći o mjeri reciprociteta prema Srbiji koja bi zamjenila taksu na srpske proizvode, Haradinaj je rekao da je to dobra ideja, dodajući da bi taksu trebalo zadržati.

Predsjednik Vlade u ostavci nije komentarisao stav Albina Kurtija koji je rekao da sa Srpskom listom ne želi da formira buduću vladu.

"Nemam komentar na poziciju mandatara, to je, ja bih rekao najava i ne znam kako će se to završiti. Ipak, svaki premijer ima svoja prava oko svih pitanja”, kratko je odgovorio Haradinaj.

Na pitanje da li mu vjeruje oko procesa dijaloga sa Beogradom, Haradinaj je bio još kraći.

"Narod mu je vjerovao, dao mu glasove", rekao je premijer u ostavci.

Ideja lidera Samoopredjeljenja o uvođenju recipročnih mjera prema Srbiji je dobra, istakao je Haradinaj i naveo da bi taksu na srpske proizvode trebalo zadržati.

"Nek ostane taksa, nek se uvede reciprocitet po pitanju ostalih stvari. Ne mogu da razumijem zašto treba ukinuti taksu? Iznenađuje me stav bilo koga koji vraća srpsku robu, a ne dobije priznanje od Srbije, to je pogrešno i ko god da ide tim putem napraviće veliku grešku, napraviće štetu sebi, svojoj zemlji i procesima", dodao je Haradinaj.

Ramush Haradinaj je izjavio da ne zna ništa o najavljenim hapšenjima, dodajući da bi to trebalo pitati one koji su glasali za osnivanje Specijalnog suda. Na kraju, Haradinaj je izrazio očekivanje da će se nakon pristigle strane ekspertize otrkriti istina o smrti Astrita Deharija. Konferencija za medije je održana nakon sjednice Vlade na kojoj je između ostalog razmatran izvještaj Trezora o prihodima i rashodina za prvih 9 mjeseci 2019. godine.

Siniša Kostić, RTK2