Pacijente liječe nakon radnog vremena

Budući mandatar nove Vlade Kosova, Albin Kurti, pored velikih promjena u broju ministarstava, najavljuje i izmjene pravila u kosovskom zdravstvenom sistemu. Nova u nizu reformatorskih najava je i poruka ljekarima da će im biti onemogućeno da istovremeno rade u javnim bolnicama i privatnom sektoru.

"Doktorima više neće biti dozvoljeno da pacijente iz javnih ustanova liječe u svojim privatnim praksama nakon radnog vremena“, rekao je Kurti, prenosi Gazeta Express.
Kako dalje navodi Gazeta, doktori na Kosovu uznemireni su najavom da će morati da biraju između privatne prakse i rada u javnim institucijama i najavljuju da će preduzeti akcije protiv najave za koju smatraju da narušava njihova ustavna prava.
"Kao što je i poznato, Ustavni sud je donio odluku kojom su odbačeni članovi Zakona o zdravstvu, kojima sa zabranjuje obavljanje ljekarske profesije u oba sektora i to na osnovu člana 49 Ustava Republike Kosovo i kao takva ova odluka je obavezujuća za sve institucije. Stoga, da bi se preinačila ova presuda treba da se promjeni sudska praksa Ustavnog suda“, rekao je Pleurat Sjedoi, iz kosovske Ljekarske komore.